Egyre többen szólalnak fel emiatt Magyarországon: változás kell a földeken

Egyre többen szólalnak fel emiatt Magyarországon: változás kell a földeken

agrarszektor.hu
A klímaváltozás hatásai egyre inkább érezhetők Magyarországon is, ahol az elmúlt években gyakran tapasztalhattunk szélsőséges időjárási jelenségeket, mint például pusztító aszályokat és árvizeket ugyanazon területeken. A közelmúltban levonuló dunai árhullám után felerősödött a társadalmi igény a vízmegtartás iránt, hogy az aszályos időszakokra is legyen elegendő vízkészlet. A vízügyi szakemberek már lépéseket tettek ennek érdekében, de a valódi áttöréshez a jelenlegi vízgazdálkodási és mezőgazdasági gyakorlatok gyökeres átalakítására van szükség - írja a Telex.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az árhullám levonulása után azonnal megkezdte a vízpótlási munkálatokat. Ennek során számos tározót, mederszakaszt és holtágat töltöttek fel a Dunából és mellékfolyóiból származó vízzel. A kisalföldi Holt-Marcal, a győri Rabkerti-tó, a tatai Öreg-tó és a Ráckevei-Soroksári-Duna-ág is részesült a vízpótlásból. Emellett öntözőcsatornák és halastavak is kaptak frissítést a Duna völgyében. A Tolna vármegyei holtágrendszer, beleértve a Faddi-Holt-Dunát, a Tolnai-Holt-Dunát, a Bölcskei-Holt-Dunát és a Bogyiszlói-Holt-Dunát, szintén jelentős vízmennyiséget fogadott be. Az Alsó-Duna-vidéki igazgatóság a Kiskunsági-főcsatornába és a Duna-völgyi-főcsatornába is juttatott vizet, összesen mintegy ötmillió köbméter mennyiségben. Dedák Dalma, a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértője szerint azonban a vízügy erőfeszítései önmagukban nem elegendőek.

A vízügyeseknél is egyértelműen látszik az elmozdulás a vízmegtartás irányába, de meg van kötve a kezük. Az egész vízgazdálkodási rendszerünk alapvetően a túl sok víz kezelésére van berendezkedve

- mondta. Hozzátette, hogy a mai napig folyik a vizes élőhelyek lecsapolása, és 42 ezer kilométernyi belvízcsatorna vezeti el a természetesen megjelenő vizet a tájból.

Dedák Dalma szerint a természetalapú megoldások, mint például az árterek egy részének szabályozott visszakapcsolása a folyóhoz, nemcsak hatékonyabbak, de gazdaságosabbak is lennének.

Az nem a természetvédők ábrándja, hogy a természet segíti a klímaváltozás szélsőségeihez való alkalmazkodást, hanem egy tudományosan igazolt tény

- hangsúlyozta a szakértő.

A mezőgazdasági gyakorlatok átalakítása is kulcsfontosságú lenne. Sok területen, ahol rendszeresen váltakoznak a belvizek és aszályok, fenntarthatóbb lenne a vízmegtartásra összpontosítani. Ehhez azonban megfelelő támogatási rendszerre és ösztönzőkre lenne szükség a gazdálkodók számára. Szilágyi Sándor építőmérnök szerint már érezhető némi változás a szemléletmódban. Egyre több település és civil szervezet szeretne vizet juttatni holtágakba és kiszáradt medrekbe. A szakmai fórumokon is középpontba került a vízmegtartás és -gazdálkodás kérdése. 

Az OVF már tud pozitív példákat felmutatni, mint például a Keleti-főcsatorna üzemvízszintjének megemelése vagy az Ormánságban létrehozott Ős-Dráva projekt, ahol a vízkészlet megőrzését, a tájhasználatváltást és ökológiai szempontokat is figyelembe vevő vízgazdálkodási rendszer működik. Összességében elmondható, hogy bár történtek előrelépések a vízmegtartás terén, még hosszú út áll előttünk. A szemléletváltáshoz szükség van a politikai akaratra, a támogatási rendszerek átalakítására és a társadalom széles körű együttműködésére. Csak így lehet hatékonyan felkészülni a klímaváltozás okozta kihívásokra és biztosítani a fenntartható vízgazdálkodást Magyarországon.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?