Csodaszép, zöld gyep szakember nélkül? Mutatjuk, hogyan csináld

agrarszektor.hu
A gyeptelepítés és a pázsit hiánypótlása nem egyszerű feladat, gondos munkát, valamint szakértelmet kíván. Hamarosan itt a tavasz, amikor megvizsgálhatjuk tett-e kárt a tél a kertünkben, a gyep azonban általában mindig felújításra szorul. Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy mik azok a hatások, amelyek ártanak a fű állapotának, és csak ezt követően van értelme kidolgozni a megoldást. Útmutatónk segítségével akár szakember nélkül is újra egészségessé varázsolhatod a kiskerted gyepét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tél gyakran hagy nyomot a pázsiton, így tavasszal a gyep általában némi felújításra szorulhat. A téli hidegben a fűszálak megbarnulnak, így igen látványos, amikor a hó elolvadása után nem a zöld kert fogad minket. Az évszakok és a hőmérséklet változásán kivül akad még néhány dolog, ami kárt tehet a fű állapotában, ezáltal pedig vagy a színe, vagy a folytonossága is megváltozhat:

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

1. Télen a mélyebb részeken, ahol sokat áll pangó víz, a gyökereknél levegőtlenség alakul ki, ami miatt ezeken területeken rendszerint kipusztul a fű. Az ilyen foltokat felesleges azonnal újravetni, helyette inkább lazítsuk fel a talajt, keverjünk bele homokot, töltsük fel tápanyagdús földdel a mélyedést, és csak ezután vessük újra.

2. Ahol egynyári gyomok voltak a fűben, azok nyáron sokszor fel sem tűnnek, tavasszal pedig általában később kelnek ki. Az ilyen előző évi gyomfoltok miatt kialakult fűhiányoknál lazítsuk fel a talajt, és vessük be sűrűn fűmaggal.

3. A gyomirtó szerek használata ugyan drága, de még mindig olcsóbb mintha újratelepítenénk az egész gyepet. Ezek a kétszikű gyomokat irtják ki a fűből, a használatukat azonban mindig csapdékmentes napokra időzítsük, iletve mindig két vágás között használjuk őket.

4. Ha nyáron kis kiterjedésű szabályos foltokban kiég a fű, először nézzük meg, hogy egyenes-e a vágási felület. Ha tépett, akkor az okozza a barnulást, hogy nem elég éles a fűnyíró kése, vagy alacsony a kés fordulatszáma, ezért roncsolva, tépve vág, és a roncsolt részek barnulnak meg. lyenkor inkább a fűnyírót vizsgáljuk meg.

5. Amennyiben a fű vágás után lassan indul újra növésnek, barnábbnak hat, mint vágás előtt, esélyes, hogy túl alacsony vágásmagasságra állítottuk a gépet. Ilyenkor ez az oka annak, hogy lassabban regenerálódik a gyep.

Hogyan szüntessük meg a foltokat?

Ha a fű színe sárgul, az gyakran tápanyaghiányra utal, ami komplex műtrágyával könnyen orvosolható. Ha azonban a talaj túlzott nedvessége miatti levegőtlen körülmények okozzák a sárgulást, akkor mindenképpen talajjavításra lesz szükség. Ugyanakkor ha csak egy-egy folt keletkezett, azt elég csak felkapálni, és egy kis tápanyagpótlás után bevetni fűmaggal. Arra mindig figyeljünk oda, hogy a fűmag ne száradjon ki, tehát a talajt vetés után addig folyamatosan tartsuk nedvesen, amíg a fűszál 3-4 centiméter magasságú lesz.

A kert gyepterületének életciklusa meghosszabbítható, ha tavasszal vagy ősszel egyszerűen felülvetjük fűmaggal a területet. A beavatkozásra akkor van feltétlenül szükség, ha az ányékos területeken kikopott a gyep, ha a moha eluralkodott a gyepben, ha a vakond gyakran végzett túrásokat a kertünkben, vagy ha nyáron a gyomok teljesen átvették az uralmat a területen.

Új gyep telepítését, vagy a felülvetést általában tavasszal vagy ősszel érdemes elvégezni, ugyanakkor ősszel a legmegfelelőbb a talaj hőmérséklete, és kevésbé valószínű, hogy a különböző gyomok vagy az aszály tönkretennék a fiatal gyepet. Ilyenkor alkalmas az idő a kikopott, legyengült felületek újravetéséhez is, hogy még a fagyok előtt megerősödjön a gyep. A mag elvetése olcsóbb, mint a gyepszőnyeg alkalmazása, de a telepítés és a fejlődés sokkal több időt vesz igénybe. Minél több időt fordítunk a talaj előkészítésére a vetés előtt, annál szebb gyepet tudunk telepíteni. A telepítéshez és a növekedés ösztönzéséhez szükséges vízmennyiség és műtrágya használatával mi magunk is telepíthetünk egészséges, minőségi gyepet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06