Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Most, hogy egyre több a napsütéses órák száma, és egyre melegebb van, elkezdhetjük a zöldségek magvetését, illetve palántázását a kiskertünkbe. Itt van a babvetés szezonja, érdemes azonban a hagyományos sárgahüvelyű fajták helyett a zöldhüvelyűeket, ezek ugyanis kevésbé szálkásodnak, és sokkal jobb zamatúak.
Most vethetjük el a kabakosok többségének a magját is, ha tehetjük akkor trágyával dúsított fészekbe. Ilyen például a főzőtök, a cukkini, az uborka, a spárgatök, és a patisszon. Emellett lehet már vetni a mángold, a kukorica, az őszi fejes káposzta, a cékla, a karalábé, és a sárgarépa magját is fellazított, gyommentesített talajba. Egy kis kelesztő öntözés után jobban kel például az uborka. Tépősalátát is folyamatosan vethetünk, így mindig lesz friss terményünk otthonra.
A hónap második felében palántázhatjuk a paradicsomot, mindenképp várjuk meg azonban a jó időt. A palánta föld alá került szárrésze is gyökereket fejleszt, ezért nem kell különösebben ügyelni arra, hogy ne ültessük mélyre. Karókat vagy támrendszert biztosítsunk a későbbi növekedéshez, kiemelten a folyton növő fajtáknak.
Miután elvetettük a zöldségmagokat a sorok között lazítsuk fel a talajt, távolítsuk el a gyomokat, valamint használjunk talajtakarót, amellyel megakadályozhatjuk a nedvesség elpárolgását és a gyomok elszaporodását. Talajtakaróként használhatunk például szalmát, vagy elhalt (de egészséges) növényi részeket. Emellett néhány kultúránál figyelnünk kell az öntözésre, persze csak ha nem esik, és kiszárad a talaj, ilyenek a gyökérzöldségek, a retek, és hagymafélék.