Filléres trükk a kertben: az igazi profik már így ültetnek növényeket

Filléres trükk a kertben: az igazi profik már így ültetnek növényeket

agrarszektor.hu
Ha idén tavasszal is az egész kertet be szeretnénk ültetni pompás konyhakerti növényekkel, előfordulhat, hogy igen mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. A magok és egyéb kiegészítők esetén ugyanis a 10-15%-os drágulás, a palánták esetében pedig az 25-35%-os áremelkedés sem kizárt. Ha szeretnénk ezeket az árakat elkerülni, a megoldás kézenfekvő: neveljünk mi magunk a palántákat! Ehhez gyűjtött össze a HelloVidék számos hasznos tanácsot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Korábba nem látott infláció sújtja a magyarokat, nem lehet nem észrevenni, hogy - a KSH legfrissebb adatai szerint - egy év alatt az élelmiszerek átlagára 44%-kal nőtt. Csak az elmúlt 12 hónapban a kenyér ára 80,6%-kal, a tojásé 79,4%-kal, a tejtermékeké 75,8%-kal, a háztartási energiáé pedig 52,4%-kal ugrott meg. A lista korántsem teljes, hiszen az még szóba se került, hogy mennyivel emelkedett a szupermarketek és a piacok polcain a zöldségek ára. A HelloVidék összegyűjtötte, hogy a KSH adatbázisa alapján hogyan változtak az egyes zöldségek árai 2022 januárja és 2023 januárja között. A sárgarépa kilója a tavalyi 322 forintról 426-ra emelkedett, míg a vöröshagymáé 278 forintról 432 forintra. A fejes káposzta kilójáért 281 forintot kértek el tavaly januárban, idén viszont már 412 forintot kell fizetni érte, a paradicsom pedig egy év alatt 951 forintról 1280 forintra drágult. A zöldpaprika 1060 forint volt egy éve, most 1460, az uborkánál az ár 1010 forintról 1350 forintra emelkedett.

Hogyan lehet megúszni ezeket a zöldségárakat?

Kézenfekvő megoldás, ha van egy kisebb - vagy nagyobb - szabad területünk, csinálhatunk magunknak egy kiskertet. Ha idén tavasszal az egész kertet szeretnénk beültetni pompás konyhakerti növényekkel, előfordulhat, hogy igen mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ugyanis tavaszi szezonban az árudákban vagy a piacosoknál vásárolt palánta sem lesz olcsóbb, sőt! Megyeri Szabolcs sztárkertész szerint a palánták esetén akár 25-35%-os emelkedés sem kizárt.

A szakember elmondta, hogy a palántaárak jelentős növekedésére lehet számítani az idei évtől, hiszen az áprilisban, májusban értékesítésre kerülő palánták magjait januárban, februárban vetik el fűtött üvegházakban. Jellemzően a paprikát, majd a paradicsomot vetik legkorábban - emelte ki a kertész, aki hozzátette, hogy ennek a két zöldségnek nagy a hő- és fényigénye, tehát a gáz- és villanyárak jelentős emelkedése miatt lényegesen magasabb a fűtési, világítási költség mint tavaly, amit muszáj ráterhelni a vásárlókra, ha a zöldségtermesztők nem szeretnének tönkre menni.

A magok, virágföld és szervestrágya árában is lesz emelkedés, hiszen az inflációban minden emelkedik, de ezen a területen nem számítok olyan mérvű emelkedésre, mint a palánták esetében. A magok és egyéb kiegészítők esetén 10-15%-os emelkedésre számítok, a palánták esetén akár 25-35%-os emelkedés sem kizárt. Ezen felül kismértékű emelkedés elképzelhető a szezon kezdetén, de nem gondolnám, hogy meg fognak ugrani az árak.

- nyilatkozta a HelloVidéknek Megyeri Szabolcs kertész.

Lehet spórolni, ha a kertbarát saját maga veti el a zöldségnövényeket, valamint nagy élményt jelenthet, ha a sziklevelek megjelenésétől kezdve végigkövetheti a zöldségek fejlődését. A konyhakerti növények magról való nevelésétől sem kell tartani: nem bonyolult művelet, ráadásul meglehetősen pénztárcabarát, mondhatni kifizetődő vállalkozás. Ezért most lássuk lépésről lépésre, hogyan tudunk magot csíráztatni az otthonunkban!

Nézzük, melyek azok a zöldségek, amelyeket gyakran palántaként ültetnek át

Az ültetés szempontjából kétféle zöldséget különbözethetünk meg egymástól: vannak azok, amiket kiültetés előtt palántaként kell még felnevelnünk, és vannak, amiket egyből, magról vethetünk. Kiültetés előtt palántaként kell például a paradicsomot és a paprikát gondozni, viszont szabadföldbe, egyből magról nevelhetjük a cukkinit, a sárgarépát, a petrezselymet vagy a sóskát és a spenótot is. Utóbbiaknál fontos azonban, hogy mielőtt nekiállunk a vetésnek, mindenképpen olvassuk el a tasakon leírtakat, és aszerint álljunk neki! Általánosságban elmondható, hogy a vetőmagról történő termesztés azoknál a növényeknél nem szerencsés, amelyeknek hosszú a növekedési idejük.

A palántázás elsődleges célja, hogy a növények a kiültetés idejére már erősek legyenek, és hamarabb termőre forduljanak. Ha tél végén paradicsommagot vetnénk, és a mag ki is csírázna a szabad földben, a gyenge növényke akkor is hamar elfagyna. Ha pedig csak később, a meleg áprilisban csírázna ki, akkor májusban még apró lenne, legfeljebb nyár végére teremne gyümölcsöt. Bár magról szinte bármilyen zöldség termeszthető, a lassabban növekedőket azért mindenképpen érdemes palántaként elindítani. Ilyen zöldségek, amiket palántáról neveljünk:

  • fejes káposzta (magvetés palántaneveléshez: II. hónap., kiültetés: IV.)
  • kelkáposzta (magvetés palántaneveléshez: II. hónap., kiültetés: IV.)
  • spárga (magvetés palántaneveléshez: III. - IV., kiültetés: IV. közepe)
  • paradicsom (magvetés palántaneveléshez: II. - III., kiültetés: IV. vége - V. eleje)
  • karalábé (magvetés palántaneveléshez: III. eleje., kiültetés: IV. közepe)
  • karfiol, brokkoli (magvetés palántaneveléshez: III., kiültetés: V. eleje)
  • dinnye (magvetés palántaneveléshez: IV., kiültetés: V. közepe)
  • paprika (Magvetés palántaneveléshez: II. - III., kiültetés: V. közepe)
  • padlizsán (Magvetés palántaneveléshez: II. - III., kiültetés: V.)
  • zeller (Magvetés palántaneveléshez: II., kiültetés: V.)

Ahogy látjuk, nem egy zöldségfélét, például a káposztaféléket, a paradicsomot, a paprikát vagy a zellert is érdemes már most, február közepén elkezdeni palántaként nevelkedni. De hogyan álljunk neki?

Így neveljünk a lakásban palántát!

Ha palántanevelésre adnánk a fejünket, kétféle módon tehetjük meg: egyrészt úgy, hogy egyenként, sejttálcába ültetjük el a magokat. Itt nagyon kell ügyelni arra, hogy a sejttálcákban nem szabad túltömöríteni a földet, ugyanis levegőtlen lesz a közeg, így nem fog szépen kicsírázni a növényünk. Illetve nagyon fontos, hogy a tálcákat meleg és páradús helyre tegyük. Érdemes radiátor vagy ablak elé kihelyezni, fóliával vagy üveglappal letakarni - tanácsolta Kósa Dániel kertészmérnök.

A másik módszer a palántaneveléshez, hogy fogunk egy tálcát, azt megszórjuk földdel, aztán ráhintjük a magokat, majd letakarjuk földdel. Óvatosan megnyomkodjuk, majd bevizesítjük. Végezetül szintén ráhúzzuk a fóliát, és rárakjuk az üveglapot. Mindként esetben figyeljünk arra, hogy ne sima vagy virágföldbe ültessük el a magokat, hanem szerezzünk be speciális palántaföldet, ez ugyanis a legideálisabb.

Ha sejttálcába, egyesével ültetünk magokat, amikor megpillantjuk az első kis leveleket, akkor vegyük le róla az üveglapot vagy a fóliát, hadd levegőzzön. Továbbra is fontos, hogy olyan helyiségben neveljük, ahol sok fény és ahol meleg van. Ha fényhiányos helyre tesszük, megnyúlnak, erőtlenek és vékonyak lesznek a palántáink.

Ha szétszórva, nem egyesével ültettük el a magokat, akkor, ha megjelennek az első levelek, szét kell ültetjük őket. Erre hagyományosan mind a mai napig sok háztartásban a tejfölös dobozokat használják. Jó ez, csak arra figyeljünk, hogy az aljukra fúrjunk lyukakat, amin keresztül eltávozhat a felesleges víz. A szétültetésnél nagyon ügyeljünk arra, hogy úgy szedjük ki, és válogassuk őket, hogy közbe ne sérüljenek gyökereik és vékony száraik - figyelmeztetett a kertészmérnök.

Milyen magot vegyünk?

Igen fontos megjegyzés: az „olcsó húsnak híg a leve” bölcsesség a vetőmagokra is igaz. Érdemes prémium minőségű, ellenőrzött, lehetőleg betegségeknek ellenálló fajtáról származó vetőmagot vásárolni. A tasakon feltüntetett információk mennyisége többnyire arányos a vetőmag termesztési erényeivel. A szakemberek szerint válasszunk ismert gyártótól minőségi magokat, törekedjünk ellenálló fajok nevelésére. Már a féléves mag elvetése sem kecsegtet sikerrel, vásároljunk mindig újakat. A bio magok is általában jó választásnak bizonyulnak.

Megfelelő mélységbe ültessünk: minden esetben a gyártó által megadott vetési mélységbe ajánlott elültetnünk a magokat. Ha megfelelő mély árokba vetünk, a jó időben fog kikelni a növényke, és egyáltalán, ki fog kelni. Általában minél nagyobb átmérőjű egy mag, annál mélyebbre kell ültetni.

Milyen a megfelelő hőmérséklet?

A sikeres palántaneveléshez fontos, hogy a magok és a kis magoncok kellően melegben legyenek. Épp ezért feltétel, hogy fedett helyen, például üvegházban tartsuk őket - tanácsolta a Praktiker.

  • A csírázáshoz az egyes fajtáknál más-más hőmérséklet ajánlott, ennek ajánlott utánanézni. Ez a hőmérséklet a káposztaféléknél 16-20 ℃ fok körül van, míg a paradicsom, padlizsán esetében 26 ℃ fok körüli.
  • A palánták megfelelően növekednek és ellenállóbbak, ha megkapják a kellő hőmérsékletet, ami nem lehet sem túl hideg, sem túl meleg.
  • A palántanevelő szaporítóláda alját a termfőföld réteg alatt egy réteg szigetelő kartonpapírral, fátyolfóliávai ki is bélelhetjük.
  • Lényeges emellett, hogy kellően párás környezetbe legyenek a palánták.

Fontos a helyes öntözés

Ültetés után belocsoljuk a ládánkat, majd letakarjuk - például üveglappal - a földet, hogy egy kis párás levegőt biztosítsunk. A magokat addig ne locsoljuk, míg pár nap múlva meg nem jelennek az első levélkék. Amikor már 4-6 leveles állapotúak a kis palántáink, akkor lehet őket komolyabban öntözni. Addig nem érdemes, csak kisebb adagokkal, mert levegőtlenné válik a föld.

Biztosítsunk elegendő fényt!

Fontos, hogy kellő mennyiségű napfény érje a palántákat, erre a déli tájolású ablak a legjobb. Ha kevés a fény, elindulnak a fény felé a növénykék és megdőlnek. A palánták mögé tehetünk fehér lapot - derítőnek - a fénnyel ellentétes oldalra, hogy ezt elkerüljük. A legoptimálisabb, ha hatezer kelvines megvilágítást tudunk biztosítani, ha nincs elég természetes fény. Vagy érdemes speciális palántaneveléshez ajánlott lámpákat beszerezni.

Válasszuk ki a megfelelő cserépméretet!

Nem érdemes túl nagy cserépbe ültetnünk a magokat, mert akkor nem tudja benőni a földet a palánta gyökérzete - tanácsolta a Praktiker. A pici cserépben viszont nem tud elég fejlett gyökeret növeszteni. A legjobbak egyébként a palántázáshoz az ültetőedények, ültetőtálcák. A spenót, saláta számára 5x5-ös ültetőedény ideális. A paradicsom, paprika 8x8-as vagy 10x10-es méretű edényben kezdi el sikeresen a növekedést.

A későbbiekben a sűrűn elvetett magokból kinövő kis növényeket ritkítani kell majd. Mikor elérik a magonc állapotot, minden harmadikat, ha még sűrűbben vannak, minden másodikat el kell távolítani, hogy legyen elég helyük nőni a megmaradó növényeknek. Amint szükséges, ültessük át nagyobb edénybe a palántákat. Közismert megoldás, hogy egy-egy növény kap egy saját kis edénykét, például tejfölös poharat, aminek az alján lefolyónyílást vágtunk, és ott fejlődik tovább.

Ne lepődjünk meg, hogy a palántaföldért is többet kell fizetnünk!

Az őrületes infláció a hobbikertészeket sem kímélte. Bizony, tavaly tavasz óta rendesen felkúsztak az árak. Van olyan webáruház, ahonnan majdnem kétszeres áron lehet ugyanazt a terméket megrendelni. Viszont van, ahol még tavalyi áron is beszerezhető a palántaföld, úgyhogy lehet,aki élelmes, még most, főszezon előtt vásárolja meg! Egy biztos, ha palántázásra adjuk a fejünket, nagyon nem mindegy, mibe kerülnek a magok: sterilizált palántaföld keveréket érdemes használnunk. Az általános virágföld erre a célra kevésbé alkalmas. A Praktiker tanácsai szerint azonban otthon is elkészíthetjük a megfelelő palántaföldet, az alábbi összetevőkből:

  • 1 rész perlit
  • 1 rész kerti talaj
  • 2 rész komposzt
  • 1 rész tőzeg

A szakáruház szerint törekedjünk arra, ha nem tudjuk ezt a keveréket előállítani, hogy a palántázáskor használt földünk minél több komposztot tartalmazzon. A sterilizálás biztosítja, hogy védve legyenek a betegségektől a palánták. A földet mi is mentesíthetjük otthon a kórokozóktól. Sütőbe téve egy tepsiben, mellé téve egy edény vizet, mintegy 50 perc alatt 90 fokon sterilizáljuk. Jó hír, hogy a jó minőségű palántaföld mellett nem igazán kell tápoldatozni sem. A kis növények érzékenyek a túl sok tápanyagra, így ne vigyük túlzásba gyenge föld mellett sem ezt a megoldást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02