Feltárult a műtrágyatitok: minden, amit a csomagolásról tudnod kell

agrarszektor.hu
Sokan kétségbe esnek műtrágya vásárláskor, mert nem értik a csomagoláson feltüntetett különböző számok és betűk jelentését. Emellett nem könnyű azt sem eldönteni, hogy melyik műtrágya a legalkalmasabb a kertünkbe, illetve, hogy mely tápanyagokra van leginkább szüksége a talajunknak. Segítünk eligazodni a műtrágyák világában, arra azonban mindig figyeljünk oda, hogy műtrágyavásárlás előtt minden esetben végezzünk talajvizsgálatot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Akár csodaszép gyepet, vagy díjnyertes zöldségeket szeretnénk nevelni, de minden esetben szüksége van a növényeknek a megfelelő tápanyagokra - írja a www.countryliving.com. Általában műtrágyákkal tudjuk pótolni a talajból hiányzó elemeket, vásárláskor azonban sokaknak okozhat fejtörést a csomagoláson feltüntetett sok szám és betű. Ezen kívül azonban az sem mindegy, hogy pontosan milyen műtrágyát vásárolunk, hiszen minden kert talajának más és más tápanyagra van szüksége.

Mit jelentenek a számok és a betűk a csomagoláson?

A betűk a csomagoláson kémiai vegyjeleket jelölnek, az N a nitrogén, a P a foszfor, a K pedig a kálium. Ezek a tápanyagok a műtrágyás zsákokra mindig az alábbi sorrendben vannak feltüntetve: N-P-K. Ez azt jelenti egy 5-10-10-et feliratú műtrágya esetében, hogy 5 százalék nitrogén, 10 százalék foszfor, és 10 százalék kálium van benne. 

Mit tudnak az egyes tápanyagok?

Minden tápanyagnak más szerepe van a növények életében. A nitrogén a zöld leveles növekedést serkenti, ezért van az, hogy sok gyeptrágya magas nitrogéntartalmú. A foszfor az erős gyökerek kialakulásában nyújt segítséget a növények számára, míg a kálium elősegíti a szár erős növekedését.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő tápanyagot?

Mielőtt műtrágyavásárlásra adnánk a fejünket, minden esetben végezzünk talajvizsgálatot a kertünkben, különben fogalmunk sem lesz róla, hogy pontosan milyen műtrágyára van szüksége a kertünknek, melyik vegyület van benne túlsúlyban, és melyikből van hiány. Érdemes emellett a talaj pH-ját is megvizsgálni, amelyből kiderülhet, hogy savas, vagy lúgos kémhatású-e. Ha túl magas a pH, vagy túl alacsony, akkor a növények nem tudják megfelelően hasznosítani a szükséges tápanyagokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?