Működik a házi barkács: videón a gép, amellyel megszabadulhatsz a krumplibogaraktól

agrarszektor.hu
A burgonyabogár szinte minden évben megkeseríti a krumplit ültetők életét, több házi praktika is van azonban, amellyel távol tartható a rovar a kiskertünktől. Ilyen például az a házilag készített burgonyabogár seprű, amelyet a növények felett végiggörgetve, egyszerűen lesepri a bogarakat a levelekről. Összegyűjtöttük a burgonyabogár elleni leghasznosabb természetes, és vegyszeres módszereket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A burgonyabogár télen nyugovóra vonul, majd tavasztól egész őszig pusztít. Nem csak a kifejlett bogár, hanem a lárvája is rág, lárvaállapotban azonban sérülékenyebbek, míg a kifejlett bogár már csak nagy nehézségek árán irtható ki. A kártételük általában az, hogy látványosan és gyorsan megrágcsálják a növények levelét, így hamar képesek kipusztítani akár az egész krumplit. A megelőzés a védekezés egyik első lépése, így ha tavaly is volt burgonyás ágyásunk, idén telepítsük a krumplit az előző évi területtől a lehető legmesszebb, így a tavasszal aktivizálódó bogarak nem tudják könnyen és azonnal birtokba venni a veteményest. Tapasztalatok szerint az is segít, ha a burgonya, és a bogár általt kedvelt zöldségek (paradicsom, padlizsán) közé fokhagymát, babot vagy tormát ültetünk, ezek ugyanis riasztólag hatnak rájuk.

 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A burgonyabogarak elleni védekezésre számtalan alternatív és természetes módszer létezik. Sokan például esküsznek arra, hogy megéri egyenként kézzel összeszedni a rovarokat, mások szerint az a legjobb trükk, ha fahamuval szórjuk be a krumplinövények levelét. Az is jó ötlet lehet, ha már megelőzésként csak rezisztens fajtákat ültetünk a kertünkbe, így a rovarok biztosan messzire elkerülik majd őket. Népszerű módszer még a lombszívó használata is, A házi gépi módszerek közül az egyik legnépszerűbb a lombszívó használata, egy facebookos csoportban pedig találtunk egy házilag készített burgonyaseprűt is, amely gyorsan eltüntetni a burgonyabogarakat a levelekről. A szerkezetet végiggurítva a növények felett, a ráerősített seprűkkel könnyedén leseperhetjük a rovarokat a növényekről. 

Ha vegyszeres és kémiai módszerekkel védekeznénk, akkor több olyan növényvédő szert is találhatunk, amelyek alkalmasak lehetnek rá. A kiskertekben használhatunk néhány III. forgalmazási kategóriájú szert, ilyenek a klórantraniliprol és az acetamiprid hatóanyagú rovarölő szerek, valamint a még 2019.12.31-ig használható spinozad hatóanyag tartalmú szerek. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?