Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Habár a gombatermesztés sokak számára nehéz melónak tűnhet, jó hír, hogy otthon is könnyedén megoldható, ráadásul néhány nagyon különleges és szép gombafaj könnyebben termeszthető otthon, mint a legegyszerűbb és a boltokban tömegével kapható csiperkegombák - írja Konyhakert a lakásban című könyvében Zia Allaway. A szaküzletekben minden esetben kérdezzük meg, hogy a megvásárolni szándékozott készletek alkalmasak-e beltéri termesztésre.
Összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni az otthoni termesztés során, mikor kell megvennünk a termesztőközeget, illetve hogyan csináljuk. A legtöbb gombazsák évszaktól függetlenül felhasználható. Egyes készletekben külön találjuk a termesztő közeget, amelyet be kell oltanunk a gombaspórákkal, másokban má eleve beoltott termesztőközeget találunk. A termesztőközeg lehet trágya, fűrészpor, faforgács vagy kávézacc.
A gombák nem igényelnek fényt a növekedésükhöz, meleget viszont igen. A spórákból a kalapos gombákká fejlődő fehér gombafonalak kialakulásához 21 fokos hőmérséklet szükséges. A gombák a növekedéshez rengeteg nedvességet igényelnek. Ügyeljünk arra, hogy a gombazsák és a micéliumok mindig nedvesek legyenek, ezért naponta kétszer nedvesítsük őket. Tarthatjuk a gombát világos szobában, de ne érje közvetlen napfény a zsákot, mert akkor könnyen kiszárad. Ha szakboltban vásároljuk a termesztőkészletet, ott részletes termesztési útmutatóval szolgálnak az adott gombához. Szedéskor óvatosan fogjuk meg az egész gombatelepet a tövénél, csavarjuk és húzzuk, így egyszerűen letörjük őket a zsákról. Azonnal fogyaszthatók.
A legjobb beltéri fajták
Shiitake
Ennek a távol-keleti gombafajnak az íze főzés hatására mély, húsos jellegű lesz. A gomba hossza 5-10 cm.
Enoki
Vékony szárú, krémszínű gomba kifinomult aromákkal és enyhén ropogós textúrával. A gomba hossza 15 cm.
Ördögszekér-laskagomba
A vastagszárú, barna kalapos, rajzfilmfigura megjelenésű gomba különlegesen édes, a laskagombától különböző íze miatt kedvelt. A gomba hossza 15 cm.
Késői laskagomba
A nagy, rózsaszínes vörös, kékes vagy fehér színű kalappal rendelkező gomba diós íze miatt nagyon jól illik levesekbe vagy wokban sült ételekhez. A gomba hossza 10-25 cm.