Nagyot hibázik, aki így szabadul meg a kerti hulladéktól: van jobb módszer is

Nagyot hibázik, aki így szabadul meg a kerti hulladéktól: van jobb módszer is

agrarszektor.hu
Sokan úgy gondolják, hogy a zöldhulladéktól megszabadulhatnak az erdő-mező szélén, hiszen azok úgyis csak növényi maradványok, lebomlik, komposztálódik, nem okozhat bajt. Holott ez egyáltalán nem így van, ráadásul a zöldhulladék illegális elhelyezése éppúgy szabálytalan és büntetendő, mint a kommunális, vagy bármely más hulladék lerakása.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mi a probléma azzal, ha a zöldhulladékot kitesszük az erdőszélre? Zöldhulladék ez is, zöldhulladék az is, nemde? Komposztnak tökéletes. Elősegítjük a talaj és a növényzet megújulását, gondolhatnánk. A dolog azonban ennél jóval összetettebb, írta meg a Kiskunsági Nemzeti Park információi alapján a Don't waste it! nevű magyar hulladék(hír)gyűjtő portál.

A száraz gallyak, levelek ugyanis fokozottan tűzveszélyesek, ami miatt a jelenlegi helyzetben kifejezetten kerülendő ezek természetben történő elhelyezése. Arról nem is szólva, hogy a nagyobb méretű kupacokban zajló bomlási folyamatok akár öngyulladáshoz is vezethetnek.

Emellett a kerti zöldhulladékkal olyan növények magját, sarját is kijuttathatjuk a természetbe, amelyek ott tájidegenek vagy invazívak, és elszaporodásuk esetén kiszoríthatják az őshonos növényeket. Folyamatos a küzdelem az invazív fajokkal és számos kerti dísznövény is az, így például a jövő egyik lehetséges szuperélelmiszereként is számon tartott fügekaktusz, a kokárdavirág, a selyemkóró, az észak-amerikai kisvirágú őszirózsák, a japán keserűfű, a kínai alkörmös, az aranyvessző, a bálványfa, a zöld juhar és még hosszasan sorolhatnánk ezeket a fajokat. A kertünkből kikerülő talaj is tartalmazhatja a nem kívánatos fajok szaporító képleteit. Elég egy gyökér-, illetve gumó maradvány ahhoz, hogy ezeknek kedvezzünk. Ugye ezt egyetlen gondos kertész sem szeretné? Erről bővebben a Duna-Ipoly Nemzeti Park ezen kiadványában olvashatunk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Továbbá a zöldhulladék alatt elpusztul a természetes vegetáció. Lehet, hogy most úgy tűnik, nincs ott semmi értékes, de a földben védett növények, mint például a hóvirág, a csillagvirág, a fekete kökörcsin vagy az agárkosbor is lapulhatnak, arra várva, hogy előbújhassanak.

A zöldhulladék kupacokba továbbá előszeretettel fészkelik be magukat az egerek és a patkányok, ők pedig vonzzák a rókákat. A fűnyesedékben és a hullott gyümölcsben szívesen turkálnak a vaddisznók. Tekintve, hogy "gazdáik" általában lakóhelyük közelében válnak meg felesleges hulladékuktól, ne csodálkozzunk, ha a környező kerteket, baromfiudvarokat is meglátogatják ezek az állatok.

Az illegálisan kihelyezett hulladékok elszállíttatása jelentős költséget ró a terület illetékes kezelőjére. Végül, de nem utolsósorban pedig esztétikailag is hagy maga után kívánnivalót a zöldhulladék ilyetén "eltüntetése".

De akkor mit lehet tenni a kerti hulladékkal? A válasz első fele egyszerű: akinek van rá helye a kertben, komposztáljon! Sok helyen utána lehet nézni a mikéntjének, nem ördöngösség. A kertünk pedig meg fogja hálálni!

EZ IS ÉRDEKELHET

A helyben komposztálás nem mindenkinek megoldható. A legtöbb településen a zöldhulladékot is elszállítják az erre biztosított gyűjtőedényekben. Végső esetben egy hulladékudvarba is elvihetjük, az sem nagyobb fáradság, mint elvinni egy természeti területre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06