Végzetes hiba a kertben: itt a lista, ezeket soha ne tedd bele a komposztba

Végzetes hiba a kertben: itt a lista, ezeket soha ne tedd bele a komposztba

Nagy Z. Róbert
Itt az ősz, lassan hullani kezdenek a levelek. E folyamatot nézhetjük a probléma oldaláról is, de onnan is, hogy e zöldhulladék komposztálva kiváló tápanyag utánpótlásra. Növényi hulladék nem csak a kertben, hanem a lakásban is keletkezik a konyhai előkészítés során. Ma már beszerezhetők olyan beltéri komposztálók, melyek egyáltalán nem engedik ki a szagokat. Az így készült komposzttal szobanövényeinket táplálhatjuk akár úgy is, hogy komposzt teát készítünk belőle.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A komposzt-tápoldatot könnyebben felveszi a növény

A beltéri komposztálók ára néhány tízezer forint körül mozog, és számos típusuk ismert. Van olyan, melyben giliszták munkálkodnak. Ezek a sokszor látványos, akár futurisztikus kinézetű tartályok a lakásban bárhol elhelyezhető dekorelemnek is beillő funkcionális tárgyak. Fontos, hogy egyenletesen 20 °C körüli hőmérsékleten legyenek a beltéri komposztálónk. Az eszközök kialakítása a megfelelő páratartalmat és szellőzést is megoldja, így válik a konyhai hulladékból idővel felhasználható komposzt.

Levegős, vagy levegőmentes beltéri komposztálók

A földigiliszták feleannyi növényi hulladékot képesek feldolgozni egy nap alatt, mint a saját testtömegük, ám a komposztálásra kitenyésztett speciális fajták ennek a dupláját, azaz a testtömegükkel megegyező mennyiséget. Ez olyan, mintha egy 70 kilós ember 70 kilogramm zöldséget enne meg egy nap során. Azok a komposztálók, melyekben giliszták élnek aerob típusok, azaz levegő jelenlétében működnek, hiszen arra a gilisztáknak és a korhadási folyamatokat végző mikrobáknak is szükségük van. De léteznek anaerob típusú beltéri komposztálók is, ezek a levegőtől elzártan működnek. Az anaerob komposztálási folyamat elindításához starter anyag szükséges. Ez egy olyan természetes anyag, amely probiotikus, mikroorganizmusok által fermentált gabonakorpából áll, ennek segítségével fog a konyhai hulladék levegőtlen körülmények között tápanyagokban és jótékony hatású mikroorganizmusokban gazdag komposzttá alakulni. Bármelyik működési típus mellett döntünk, a lényeg ugyanaz itt is, mint a kerti komposztálóknál: a növényi hulladékokból a folyamat végére a növények számára felvehető, hasznosítható tápanyagok keletkeznek.

Tápoldatot is készíthetünk a komposztból

Szobanövényeinknek is gyakorta vásárolunk tápoldatot, mert a vízben oldott tápanyagokból könnyebb elkészíteni a megfelelő, vízzel tovább hígított oldatot, mint ha por lenne a kiindulási anyag, aminek a teljes oldódását is biztosítanunk kell. A kertben a zöldségek esetén is egyik lehetőség a tápoldatozás, másik, hogy a tápanyagokat szilárd formában kapják meg (ez lehet műtrágya, marhatrágya föld, vagy akár komposzt), és amikor csapadék érkezik vagy öntözünk, ebből a tápanyagok a vízzel együtt oldatot képeznek és így válnak a növények számára hasznosíthatóvá.

A komposztból készíthető tápoldat a komposzt-tea. Ez beöntözésre is használható, de a levelekre is permetezhetjük, így levéltrágyaként is funkcionálhat - utóbbi esetben nagyobb hígítással. A komposzt-teával együtt kijuttatott mikrobák javítják a növény ellenálló képességét, és több levélbetegségre is jó hatással van e készítmény. Mindenképp érett komposztot használjunk kiindulásként, mert amelyikben a lebomlás még folyamatban van, ott a növényeinkre káros gombák is jelen lehetnek. Az érett komposztban bár még esetenként felismerhetők a levelek maradványai, de kézzel morzsolva könnyen szétesnek. A kész komposzt sötét színű, az állaga durva szemcsés, földnedves tapintású, az illata pedig az erdőtalajéra emlékeztet.

Kerti komposztálás: ládában vagy komposzthalmon?

A kerti komposztálás jóval nagyobb léptékű, mint a beltéri, és erre szükség is van, hiszen sokkal több növényi hulladék keletkezik a kertben, mint a konyhában. A komposztálást végezhetjük komposztáló ládában, vagy komposzthalmon. Előbbi módszerrel kevesebb komposztunk lesz, de előnye, hogy a ládába felül berakjuk a zöldhulladékot, az alsó nyíláson pedig hónapokkal később kikaparhatjuk a kész komposztot. A komposzthalom, ennél nagyobb, több komposztot termel, de több munka is bőven van vele.

Komposztálás során a házban és a kertben keletkező hulladék alkotóelemeire bomlik, és humusszá alakul. Ez az anyag csak a talajban élő baktériumok segítségével jöhet létre, ezért gondoskodjunk arról, hogy a komposzthalomnak legyen kapcsolata az élő talajjal. A baktériumok, gombák, férgek és egyéb élőlények csak így tudnak behatolni a komposztba. A komposztgyűjtő helyen tárolt hulladékok lebomlási folyamata a korhadás. Durvább, nagyobb szerves hulladék darabok (például aprított ágak) segítségével gondoskodjunk arról, hogy a komposztot kellően átjárja a levegő, forró nyári napokon pedig egy-egy kanna vizet is öntsünk rá alkalmanként. Levegőtől elzárva - például egy vastag, frissen nyírt fűréteg alatt - megjelennek a rothasztó baktériumok, melyeknek nem jó irányba viszik el a komposztálás kémiai folyamatát. A sikeres komposztálás jele, hogy a komposzthalom összeesik.

A komposztot 2-3 havonta helyezzük át egy másik helyre: kéttenyérnyi durva anyagra kerüljön egy réteg nyers humusz és 5 cm vastag kerti föld vagy komposztréteg, némi szerves trágya és kőliszt, esetleg a komposztálást beindító anyag. A komposztban munkához látnak a giliszták, melyek szó szerint átrágják magukat a komposzton, és fekete, az eredeti talajra emlékeztető illatú humuszt hagynak maguk után. Ezután újabb 2-3 hónap türelemre lesz szükségünk a végeredményig. Az érési folyamat végeztével még mindig maradnak olyan nagyobb darabok a komposztban, melyek nem bomlottak le, ezért használat előtt át kell azt rostálnunk.

Érdemes tudni, hogy mit komposztáljunk, és mit ne

Kerti hulladékok szinte bármit nyugodtan komposztálhatunk a beteg növényeket és növényi részeket kivéve. Nyers konyhai hulladék, száraz széna, levelek, sövénynyírásból maradványai, levelek, szalma, hamu, sőt mértékkel még kartonpapír és kávézacc is kerülhet ide. A vastagabb gallyakat aprítva tegyük a komposztba, hiszen ezeket egyben hagyva jóval több idő alatt komposztálódnak, mint a levelek. Nem komposztálható például az impregnált fahulladék, a citrusfélék gyümölcseinek hulladéka (mivel ezek vegyszerezettek a hosszabb eltarthatóság miatt), a magvas gyomok, gyomgyökerek, hús-, és csontdarabok, sőt főzött konyhai hulladékok se kerüljenek a komposztba.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?