Sosem volt még ennyire egyszerű a hangyák elleni védekezés: ezek a trükkök működnek

Sosem volt még ennyire egyszerű a hangyák elleni védekezés: ezek a trükkök működnek

agrarszektor.hu
A hangyák elleni védekezés évről évre komoly fejtörést okoz a kertészek számára. Van, aki a különböző házi praktikákra esküszik, egyesek szín-és illatanyag csapdákat használnak, míg mások talajfertőtlenítő szerrel, esetleg rovarirtóval próbálják elpusztítani a kártevőt. Összegyűjtöttük, melyek a leggyakrabban használt módszerek a kertben a hangyák távol tartására.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hangyák a gyümölcsfákon, a zöldségféléken, a díszbokrokon és a rózsatöveken általában akkor jelennek meg, ha azokon levéltetvek is vannak. Ha azt látjuk, hogy a növényeken a hangyák le-fel korzóznak, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ott levéltetű károsít, és szívogatja a leveleket. Így tehát ahol a hangyák megjelennek, ott fel kell készülni a levéltetvek elleni védekezésre is. A hangyák ellen szinte minden kertész más védekezési módszerre, illetve házi praktikára esküszik, az ugyanis teljesen változó, hogy kinek, melyik trükk válik be.

Egy zárt kertészeti Facebook-csoportban több, a háztartásokban is fellelhető anyagot ajánlottak is a hangyák féken tartására. A legtöbben a szódabikarbóna mellett tették le a voksukat. Van, aki szerint 10 liter vízhez egy kávéskanál szódabikarbóna szükséges, ezt pedig nem közvetlenül a növényre, hanem a vonulás útjára öntözi. Egy másik bejegyzésben azt írják szódabikarbónát kell elkeverni 1:1 arányban porcukorral, és ezt a vonulás útjára leszórni, vagy kis kupakokban kihelyezni az oldatot, amelybe majd belemásznak a hangyák. Már ebből jól látszik, hogy ahány "kert, annyi szokás", ugyanakkor más bevált módszereket is találtunk. Sokak szerint a kávézacc is teszi a dolgát, ha a növények tövéhez szórjuk, habár ez inkább a levéltetvek ellen jelenthet megoldást. Egyesek szerint fahamut kell szórni a földre, illetve a hangyás növényre egyaránt, sokan azonban a fahéjra esküsznek. 

Ha inkább boltból szereznénk be a hangyák ellen valamit, akkor használhatunk ragacsos szín- és illatanyagcsapdákat, mint például a Bioplantella ragacsos csíkcsapda, vagy a Bioplantella sárga lap. Védekezhetünk különböző teflutrin hatóanyag-tartalmú szerekkel is (talajfertőtlenítő szerek), de etanol (etil-alkohol), faggyú, gyanta, vas(III)-oxid (hematit), vagy viasz hatóanyag-tartamú készítményeket is választhatunk. Arra figyeljünk, hogy ez utóbbiak érvényessége 2020.11.30-án lejár, de érdemes folyamatosan tájékozódni a különböző növényvédő szerek érvényességével kapcsolatban, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán folyamatosan naprakész információk állnak rendelkezésre. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?