Filléres trükkök a gyomok ellen: ezekkel búcsút mondhatsz minden gaznak

Filléres trükkök a gyomok ellen: ezekkel búcsút mondhatsz minden gaznak

agrarszektor.hu
A gyomok sok fejtörést és kellemetlenséget okozhatnak a kerttulajdonosoknak, így nem csoda, hogy azonnal szabadulni szeretnénk tőlük. Ilyenkor azonban sokan rögtön a vegyszerekhez nyúlnak, ami sem a növényeink, sem a környezetünknek nem tesz jót - és persze nekünk sem. Számos „recept” létezik, melyekkel könnyedén, környezetbarát módon irthatjuk ki a nemkívánatos növényeket a kertünkből, udvarunkból. Most ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ecet

20%-os ecet. Bevált módszer, hogy szinte tisztán, kevés vízzel hígítva, a 20%-os ecetet beleöntjük egy kézi permetezőbe, majd befújjuk vele a kiirtani kívánt gyomot. Utána nincs is más dolgunk, csak annyi, hogy megvárjuk, míg kifejti a hatását - írja a balconygardenweb.

EZ IS ÉRDEKELHET

Forró víz

A még épphogy kibújt gyomok ellen a forró víz is kiváló módszert jelent, öntsd le vele őket, vagy még jobb, ha a krumpli, a tészta vagy a rizs megmaradt főzővizével teszed ugyanezt. Vigyázz azonban, hogy hasznos növényeket ne károsíts mindezzel.

Perszelés, forró levegős gyomirtó

Kisebb lángszóróval a kiskertünkben mi is gyomtalaníthatunk így, de mindig figyeljünk arra, mit perzselünk le! Véletlenül se hagyjuk magára a területet, míg meg nem győződtünk arról, hogy nem kaphat lángra bármi is! Ennél azonban sokkal biztonságosabb módszer, ha veszünk egy forrólevegős gyomirtó készüléket. A speciális kézi szerszám 650 fokos, forró légsugarával elpusztítja a gyomok gyökerének sejtszerkezetét, ideális a gaz eltávolítására a beállón, a kerítés vagy a házfal mellett, a járdán és a szegélyek mellett, a kerti lépcsőn.

Citrusolaj

A citrusolaj nekünk, embereknek kifejezetten jót tesz, kellemes illatot áraszt magából. A növényeknél viszont épp ellenkező a helyzet: ha 1 csésze sót, 1 liter ecetet, egy kis mosogatószer és pár csepp citrusolajat összekeverünk, akkor garantáltan pusztulni fognak (és még csak kellemetlen szagot sem hagy maga után a keverék).

EZ IS ÉRDEKELHET

Kókuszolaj

A kókuszolaj szintén „csodákra” képes az emberi testtel, a növények viszont már nem lesznek ilyen hálásak érte. A kókuszolaj segít lebontani a növények külső viaszos borítását, ami gátolja a nedvesség megtartását, és így előbb-utóbb kiszáradnak a gyomok.

Gin

Egy pohár gin tonic a nap végén igazim felfrissülést adhat az év bármely napján, ám van még egy terület, ahova bevethetjük: a kertünk. Vízelvonó hatású, ez a dehidratáció pedig remekül működik a gyomok kiirtásakor. Fél deci gin 2 csésze víz és kevés mosogatószer keverékét öntsük egy spray palackba, és alkalmazzuk a keveréket közvetlenül a leveleken. Napos időben a leghatékonyabb. Ugyanezt megtehetjük vodkával is.

Kukoricaliszt

Ez az alapanyag a megelőzésben segíthet, ami, mint tudjuk, sokszor hatékonyabb és fontosabb lehet. A kukoricaliszt megnehezíti a gyommagvak reprodukcióját, remek megelőző intézkedés.

EZ IS ÉRDEKELHET

A só (nátrium-klorid) úgy pusztítja el a gyomokat, hogy kiszárítja a növényeket, és megzavarja a növény sejtjeinek belső vízháztartását. Mivel a só vízben oldódik, a leghatékonyabban vízzel keverve alkalmazható. A nátrium-klorid erősen mérgező minden növényre, ezért óvatosan kell eljárni az alkalmazásánál. Lehetőleg inkább olyan területen használjuk, ahol a beton között tört utat magának a gyom.

Citromlé

A citromlé szerves gyomirtó szerként is használható. Keverjünk össze 1 liter 5 százalékos ecetet körülbelül 50-75 milliliter citromlével, tegyük egy szórófejes palackba, és már alkalmazhatjuk is a gyomok ellen. Lapunk korábban itt írt erről bővebben:

EZ IS ÉRDEKELHET

Szódabikarbóna

A fehér port szórjuk közvetlenül a gazra, és szinte rögtön eredményt hoz majd. A szódabikarbóna biztonságos megoldás, hogy kiirtsuk a gyomokat a repedések, a járdák vagy akár a terasz mentén, anélkül, hogy mérgeznénk a környezetet.

Kávézacc

A kávézacc mulcsnak is kitűnő, ráadásul megakadályozza a gyomosodást is, és a talaj légáteresztő képességét is javítja. Nem árt azonban tudni, hogy a zacc finom textúrája miatt csak durvább talajtakarókkal kombinálva használható mulcsnak, önmagában alkalmazva ugyanis kiszáríthatja és tömörítheti a talajt, valamint elzárhatja előle a nedvességet. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?