Itt a figyelmeztetés: ha ilyen növényt látsz, azonnal irtsd ki, veszélyes

Itt a figyelmeztetés: ha ilyen növényt látsz, azonnal irtsd ki, veszélyes

agrarszektor.hu
Magyarországon az egyik leggyakoribb invazív gyomnövény, az ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) szemmel látható terméskiesést és anyagi veszteséget okoz a magyar gazdáknak. Az átlagosnál magasabb téli és tavaszi hőmérsékletnek köszönhetően, az idei évben a szokásosnál korábban, már március közepén csírázott a parlagfű Magyarországon. A növény évek óta tartó, erős jelenléte és a kiegészítő nyári kezelések szükségessége miatt a napraforgót termesztő gazdálkodóknak érdemes a leghatékonyabb megoldásokba fektetni, hogy maximalizálják termelékenységüket és jövedelmezőségüket, valamint a növény irtásával mérsékeljék a parlagfű terjedését, ezáltal csökkentve a környező közösségekre gyakorolt egészségügyi kockázatot.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldalán közzétett Országos parlagfű helyzetkép jelentés adatai szerint februártól kezdve szokatlanul meleg tavaszi időjárás volt jellemző hazánkban, és a fokozatos hőmérséklet-emelkedés csak április második felében torpant meg egy tartósabb hidegfront hatására, azonban májusban ismét folytatódott a felmelegedés. A napraforgó posztemergens kezelése ellenére a jelenlegi időjárás kedvez a parlagfű kelésének és fejlődésének, ezért több esetben látható parlagfűvel fertőzött állomány, ami miatt kiegészítő kezelés válhat szükségessé az ország egész területén - írja közleményében a Corteva Agriscience.

EZ IS ÉRDEKELHET

A parlagfű jelenléte egészségügyi kockázatot is jelent, amely a közterületeken és a kertekben kötelező irtást igényel. Noha a parlagfű elleni harcot a növényvédő szer technológia fejlődése, a hatóanyagkutatás és növénynemesítés segítette, maradéktalan gyomirtása a napraforgóban továbbra is gondot okoz, mivel a két növény azonos rendszertani családba tartozik. A gyomirtó szer toleráns napraforgó vetőmag használata hozzájárul a hatékony kezeléshez, de nem ad végleges megoldást a túlfejlett egyedek ellen. Ezért a gazdálkodóknak olyan hatékony növényvédelmi megoldásra van szükségük, amellyel felvehetik a harcot a parlagfűvel.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?