Filléres trükk, ami tényleg működik: így védekezz a levéltetvek ellen, ez hatásos

Filléres trükk, ami tényleg működik: így védekezz a levéltetvek ellen, ez hatásos

agrarszektor.hu
A kártevőket nemcsak különböző szerekkel, illetve csapdákkal tarthatjuk távol a növényeinktől és a kerttől, számtalan olyan dísznövény, fűszernövény, valamint zöldség létezik, amelyek tökéletes kártevőriasztók lehetnek a kertünkben. Összegyűjtöttünk 13 olyan növényt, amellyel garantáltan elűzheted a károkozókat a portádról, így ha eddig nem ültettél például bazsalikomot, petúniát, fokhagymát vagy kaprot, akkor ezentúl érdemes megpróbálkoznod velük.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Növeld a kerted "biztonsági rendszerét", és ültess kártevőirtó növényeket. Rengeteg olyan zöldség, dísznövény és fűszernövény akad ugyanis, amely például az illatával, aromájával elriasztja a kártevőket - írja a balconygardenweb.com. Könnyen elűzheted ezzel a módszerrel például a levéltetveket, de akár szúnyogriasztóként is alkalmazhatsz bizonyos növényeket. Mutatjuk, miket érdemes mindenképp ültetned a kertbe annak érdekében, hogy távol tartsd a betolakodó károkozókat.

1. Körömvirág

A körömvirág amellett, hogy élénk és vidám virágaival díszíti a kertet, az egyik legjobb kártevőriasztó növény. Erős illatot bocsát ki, ami taszítja a levéltetveket és a szúnyogokat, ezáltal pedig elriasztja őket az egész kerttől.

2. Bazsalikom

A bazsalikomot nemcsak a konyhában érdemes használni, hanem a kertben is segíthet nekünk a kártevők távol tartásában. Olyan illóolajokat tartalmaz ugyanis, amelyek elriasztják a legyeket, a szúnyogokat és a levéltetveket is. A bazsalikom erős illata elrettenti ezeket a kártevőket, amelyek így biztosan nem fertőzik majd meg a növényeinket.

3. Levendula

A levendula illatát rengetegen szeretik, ezért sok kertnek csodás kiegészítője. Amellett, hogy szép a megjelenése, nem sokan tudják, de számtalan kártevőt képes elriasztani. A levendula olyan illatot bocsát ki, ami habár az emberek számára kellemes lehet, a legyek és szúnyogok kifejezetten utálják. Így tökéletes természetes kártevőriasztóként szolgálhat a kertünkben.

4. Menta

A menta élénk illata nemcsak frisseséget ad a kertnek, de képes távol tartani tőle a kártevőket is. Olyan illóolajokat tartalmaz, ami kifejezetten taszító a hangyák, levéltetvek, szúnyogok és egerek számára. Ezek a kártevők elviselhetetlennek tartják a menta aromáját, ezért biztosan elkerülik majd a kertünket.

5. Krizantém

A krizantém nem csak élénk színei miatt kiváló választás a kertbe, hanem természetes rovarölő tulajdonságaiért is. Ez a virág olyan erős anyagot tartalmaz, amely például a csótányok, hangyák, kullancsok ellen is hatékony, megzavarja a rovarok idegrendszerét, mozgásképtelenné teszi őket, és sokszor a pusztulásukhoz vezet.

6. Rozmaring

A rozmaring egy illatos és sokoldalú gyógynövény, amely nemcsak kulináris előnyökkel bír. Aromás illata taszítja a szúnyogokat, így kártevőirtásra is tökéletes választás a kertbe. A rozmaring erős illata elfedi más növényekét, amelyeket így kevésbé találnak és pusztítanak majd meg a kártevők.

7. Petúnia

A petúniák élénk, trombita alakú virágaikkal nem csak látványosak és díszítők, de kiváló kártevőriasztók is. Tökéletes természetes elrettentők az olyan kártevők ellen, mint például a levéltetvek. A petúniában jelenlévő specifikus vegyületek nem túl kedvezőek a kártevők számára, ezáltal elriasztják őket a kertből.

8. Napraforgó

Habár a napraforgó nem erről ismert, de a kártevők elleni védekezésben is hatékony eszközként szolgál. A napraforgó nagy, élénk virágai vonzzák a levéltetveket, ezáltal pedig csapdaként szolgálnak számukra, amelyek így nem fognak más növényeket megtámadni a kertben. A napraforgóval tehát szuper védelmi rendszsert tudunk kialakítani a kertben a tetvek ellen.

9. Fokhagyma

Az egyik leghatékonyabb rovarriasztó növény a fokhagyma. Habár a konyhában is szuper alapanyag, a kertben is nagy hasznát vehetjük, tökéletes ugyanis a levéltetvek és csigák távol tartására. A fokhagyma egy olyan vegyületet tartalmaz, amely erős illatot ad a növénynek, ez pedig taszítja a kártevőket, érdemes tehát a fontos haszonnövényeink közelébe ültetnünk belőle párat.

10. Metélőhagyma

A metélőhagyma nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, de kitűnő kártevőriasztó is. A jellegzetes illata elrettentő az olyan kártevők számára, mint például a levéltetvek. A növényben található vegyületek megzavarják a rovarok érzékszervi rendszerét, megnehezítve számukra, hogy megtalálják azokat a növényeket, amelyekkel valójában táplálkozni akarnak. 

11. Kerti izsóp

Az izsóp egy aromás gyógynövény, amely erős illatáról és gyönyörű virágfürtjéről ismert. Ez a növény azonban rovarriasztó tulajdonságokkal is rendelkezik, így nagy segítségünkre lehet a kártevők ellen a kertben. Az izsópban található illóolajok természetes módon tartják távol többek között az olyan kártevőket, mint a csigák, számukra ugyanis taszító a növény aromája.

12. Kapor

Habár a kaprot inkább a konyhában használjuk, kártevőirtásra is tökéletes a kertben. Olyan hasznos rovarokat vonz, mint a katicabogarak, amelyek például a levéltetvek természetes ellenségei. Azáltal, hogy a kapor miatt jótékony rovarok jelennek meg a kertben, könnyedén fenntarthatjuk annak kiegyensúlyozott ökoszisztémáját, ráadásul a kártevők is természetes módszerrel vannak távol tartva. A kapor emellett bizonyos helyzetekben jótékony csapdanövény is lehet, ami azt jelenti, hogy úgy termesztjük, hogy eltereljük vele a kártevők figyelmét, és elcsábítjuk őket a fő növényüktől a kaporra. 

13. Hagyma

A hagyma nagyon hatékony a kártevők elriasztásában, a benne található vegyületek természetes rovarirtó szerként működnek, így távol tudjuk tartani vele a kertünktől például a levéltetveket. A hagyma erős illata elfedi más növényekét, így megnehezíti a kártevők számára, hogy megtalálják a valós célnövényeiket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?