Hangyák lephetik el a magyar kerteket: méreg helyett így védekezz ellenük

Hangyák lephetik el a magyar kerteket: méreg helyett így védekezz ellenük

agrarszektor.hu
Nagy valószínűséggel a hangyák az egyik legbosszantóbb, nemkívánatos kártevők a kertekben. Komoly pusztítást végezhetnek veteményeseinkben és a virágos kertjeinkben egyaránt. Összegyűjtöttük azokat a növényeket, amelyeket ha elültetünk a kertben, akkor könnyen megelőzhetjük a hangyák megjelenését, vagy ha már felbukkantak, akár ki is űzhetjük őket onnan.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A hangyákról ismert, hogy sokféle kárt tudnak okozni a kertben, a kolónikák, bolyok például a gyepek jelentős részét is tönkre tudják tenni. Bizonyos növények ültetésével azonbanelriaszthatjük a kertünkben kártékonykodó hangyákat, ezeket a fajokat mutatjuk most meg.

1. Gilisztaűző varádics - Tanacetum vulgare

Ez egy nem mindennapi növény, amely a félárnyékos, jó vízelvezetésű kötöttebb talajokat kedveli. A növény sárga virágait, illetve leveleit a hangyák nem kedvelik, ezért távol maradnak tőle, valamint a környezetébe sem mereszkédnek - írja a balconygardenweb.com.

2. Levendula - Lavandula spp.

A levendula az egyik legelterjedtebb erős illatú növény, mely már megjelenésével is eleganciát kölcsönöz a kerteknek. Intenzív illata távol tartja a hangyákat, illetve más rovarokat is a kerttől. Ha kezdők vagyunk a kertészkedésben, érdemes kipróbálni a francia levendula termesztését, ez ugyanis az egyik legkönnyebben gondozható fajta. 

3. Fokhagyma - Allium sativum

Ha hangyák és más kártevők távol tartásáról van szó, talán az egyik legjobb megoldás a fokhagyma, amely nagy segítségünkre lehet ebben erős illata miatt. Ültetésükkel ráadásul fontos, gyakran használt konyhai alapanyaghoz is juthatunk.

4. Menta - Mentha

Ez az erőteljes illatű és ízű növény teák és gyógynövények népszerű alapanyag, de fűszerként is használják szerte a világon. Ami viszont nekünk hasznos, az a hangyáknak ellenség, így ültetésével könnyen elűzhetjük őket a kertünkből.

5. Citromfű - Cymbopogon citratus

A citromfű is egy kiváló választás hangyák ellen, hiszen a citronellaolaj erős aromája összezavarja őket. Ha nem akarunk citromfüvet ültetni, a zúzott levelek szétterítése, vagy a növényből készült főzet locsolása is kiválóan hatékony. 

EZ IS ÉRDEKELHET

6.  Orvosi zsálya - Salvia Officinalis 

Ez a népszerű gyógynövény kellemes illatával hatékonyan taszítja a hangyákat és más rovarokat. A zsálya világszerte az aromaterápia legkedveltebb gyógynövénye, otthonokban és konyhákban is termesztik, kulináris felhasználás és illatosítás céljából is.

7. Közönséges cickafark - Achillea millefolium

Ez az évelő növény illatával nagyon hatékonyan tartja távol a bogarakat, hangyákat és még a legyeket is. 10-12 centiméter magasra nő, szárított virágait a virágkötészetekben is gyakran használják.

8. Krizantém - Chrysanthemum indicum

Ezt a növényt habár nagyon sokan szeretik, veszik, ültetik, jó hír, hogy a hangyák utálják. A gyönyörű, élénk színű virágok ugyanis piretrint tartalmaznak, ami egy idegméreg, és képes elpusztítani a hangyákat, illetve az atkákat is. 

9. Díszhagyma - Allium

A díszhagyma egy nagyon jó választás, mert gyönyörű virágai mellett széles körben ismert természetes rovarirtó hatású növény. Ez a növény akár 150-180 centiméter magasra is megnőhet és képes távoltartani a hangyákat, legyeket és más rovarokat egyaránt.

10. Illatos macskamenta - Nepeta cataria

Egy újabb menta faj, ami negatív hatással lehet a károkozókra. Ez a gyógynövény nepetalaktont, egy olyan vegyületet tartalmaz, amelyről ismert, hogy vonzza a macskákat, de a rovarokat, például a hangyákat, legyeket és csótányokat ez az illat taszítja. 

EZ IS ÉRDEKELHET

11. Bazsalikom - Ocimum basilicum

Ezt a növényt nem csak az ízéért és aromájáért érdemes termeszteni, hanem azért is, mert taszítja a hangyákat, legyeket és többek között a szúnyogokat is. Emellett bizonyos baktériumok ellen is segíthet védekezni kertjeinkben.

12.  Közönséges gyömbér - Zingiber officinale

Az erőteljes ízű és aromájú növényt a hangyák visszataszítónak tartják. A gyömbér illata hozzájárul ahhoz, hogy a hangyák elveszítsék irányérzékelésüket, így inkább távol maradnak ettől a növénytől. 

13. Fehér üröm - Artemisia absinthium

Ha bosszúságot okoznak számunkra a kertben lévő hangyatelepek, a fehér üröm ültetésével orvosolhatjuk a problémát. Nem szeretik ugyanis a növény keserű ízét, ezért inkább távol maradnak tőle és a környezetétől. 

14. Csombormenta -  Mentha pulegium

A csombormenta jól ismert illóolajtartalmáról, megfelelő segtíséget nyújt légúti megbetegedések, tüdögyulladás esetén is. Ám nem csak erre használható jól, aromáját ugyanis felhasználhatjuk szúnyog- és hangyaűzőként is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?