Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A víz az élet alapja
Egy üvegedényben, vízben az ablakpárkányon is sokféle olyan növényt nevelhetünk, melyek a hasznunkra lesznek a konyhában. Télen, jobb lehetőségek híján ez is egy megoldás. A vízben történő növénynevelésnek a hidrokultúrának a kertészeti termesztésben nagy hagyományi vannak, csak ott a vízben oldott megfelelő tápanyag adagolással kimagasló terméseredmények érhetők el. Ha egy ablakpárkányon tartunk vízben növényeket a kimagasló termésmennyiségről mondjunk le, ám ennek ellenére kicsiben is van haszna ennek a módszernek. Ilyen esetben nem feltétlenül jó, ha tápoldatban tartjuk a növényeket, vagy ha igen akkor az nagyon híg legyen, amennyiben el szeretnénk fogyasztani majd a leveleiket. Vízben többféle növény igen hosszú ideig tartható: némelyik növekszik, fejlődik is valamennyit mások nem, de legalább hosszan frissek maradnak így. Nézzünk néhányat.
Az alapból vízigényesek jobban viselik ezt a tartásmódot
A borsmenta és fodormenta egyébként is nagyon vízigényes növények, ha szerzünk egy még leveles hajtást, vagy egy sztólót (ez az a szárindája, amivel szaporodik a talajon kúszva, majd helyenként legyökeresedik) és ezt vízbe tesszük, napos helyen nagyon jól érzi majd magát. Így mindig lesz pár mentalevelünk, amivel limonádét, vagy teát ízesíthetünk, még télen is. A menták előnye, hogy ha nem napos helyre kerülnek, azt is jól viselik.
A friss oregánót közvetlenül tésztaszószokhoz, levesekhez és más sós ételekhez, de salátákhoz is használhatjuk tehát nem hátrány, ha nem csak szárítva van otthon ebből a fűszerből. Már néhány levélnek is jó az ízesítő hatása. A kertből elég néhány hajtást bevinni, az alsó részéről leszedni a leveleket és vízbe állítva tartani.
A zsálya aromás illatú gyógynövény, de fűszerként is sokszor alkalmazható. Jól illik a tojásos ételekhez, csirkéhez, bárányhoz vagy akár az ananászhoz is. Leveles szára szintén sokáig tartható vízben, az ablakban. A bazsalikomok többsége egynyári növény, ezek télen akár magról is újra nevelhetők, de a komolyabb fagyok elől a kertben található még élő bazsalikomok hajtásait is bemenekíthetjük. Ez a népszerű gyógynövény jól növekszik a vízben, és számos különféle olaszos receptben felhasználható, például szószokban és levesekben. Minél naposabb helyet találjunk számára.
A jázminpakóca, vagy ismertebb latin nevén Stevia rebaudiana természetes és kalóriamentes édesítő hatásával lett ismert. Használhatók erre a célra a levelei közvetlenül is, vagy a leveléből készült forrázat cukorszirup helyettesítésére. A levelekből por is készíthető édesítőszerként.
A kakukkfű sokoldalú gyógynövény, íze a vadhúsokhoz is jól passzol. Még a virágai is ehetőek. A kakukkfűnek sok napfényre van szüksége, ezért helyezzük az üvegeket világos, lehetőleg déli tájolású ablakba. A rozmaring csirkés ételek jellemző fűszere, bár a vízben tartva nem valószínű, hogy könnyen gyökeret ereszt ennek ellenére tartós lesz, hosszú ideig frissek maradnak így a levelei. A citromfű segítségével olyan gyógyteát készíthetünk, amely csökkenti a szorongást, enyhíti az emésztési zavarok tüneteit és megkönnyíti az alvást. Szintén jól tartható vízben. A metélőhagyma rendkívül könnyen termeszthető, és rengeteg ételhez felhasználható. Bár cserépben is tarthatjuk bent, a vízkultúrás tartásmódot is jól viseli.
Fűszerek közül a levendula, koriander és a majoránna alkalmas még vízkultúrához, de vannak zöldségek is, melyekkel eredményesek lehetünk. A torma, a sárgarépa, a zeller, a petrezselyem, vagy akár a retek, vagy cékla gyökerének a tetejéből ha levágunk egy 3-4 centiméteres darabot az vízbe téve hamar leveleket hajt, amit felhasználhatunk a konyhában. De hagymákkal is kísérletezhetünk, a vöröshagymát vagy a lilahagymát, ha pohárba tesszük úgy, hogy épp csak az alja érjen a vízbe (különben berohad), akkor hamar gyökeret ereszt, majd kihajt és egy fejből akár 6-8 szál zöldhagymához is hozzájutunk pár hét alatt. Aki szereti, amikor a hagymának enyhébb az íze, annak ez jó megoldás: a vízben hajtatott hagyma íze ugyanis sokkal kevésbé karakteres, mint hagyományosan, kint a kertben, talajban termesztve