Hiába locsolod a kerted, ha ezt nem teszed meg: ebbe a hibába sokan beleesnek

Hiába locsolod a kerted, ha ezt nem teszed meg: ebbe a hibába sokan beleesnek

agrarszektor.hu
Egyre szárazabbak, aszályosabbak a nyarak, ráadásul, ha esik is az eső, azonnal forró, szárító szelet hoz magával, ez az időjárás pedig komoly kihívások elé állítja a kertészeket. Nem elég azonban csak locsolni, érdemes ugyanis úgynevezett széltörő növényeket ültetni a sorok közé, vagy a magasabb zöldségek alá kisebbeket veteményezni. Ha ezt talajtakarással kombináljuk, akkor az öntözés hatékonyságát is meg tudjuk sokszorozni, és a legforróbb nyarakon sem fognak lekonyulni, vagy elszáradni a növényeink.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Évről évre aszályosabbak a nyarak, sőt ma már nem csak a nyár, hanem a tél és a tavasz is csapadékban szűkölködő - írja a kerteszkedek.hu. Ráadásul, ha mégis esik egy kis csapadék, azonnal jön vele a forró, szárító szél is, ami kettős kihívás elé állítja a kertészeket. Egyrészt alig van a földben a növények számára elérhető víz, sok helyen 50-60 cm mélyre is le kell menni az első nedves rétegek megtalálásáig, tehát muszáj locsolni. Másrészt pedig nem elég csak öntözni, hiszen még egy "elmocsarasított" kertben is képesek a növények fuldokolni a szárazságtól, ha nincsenek védve mikroklíma szinten a szárító széljárástól. A légszárazság, csak úgy, mint a szobanövényeknek télen a szobában, komoly kihívás a konyhakerti növényeknek is, mert ugyanúgy levél vesztéshez, kiszáradáshoz vezet kinn is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Önmagában csak az öntözés kevés a szép terméshez

Ahogy a gyep esetében, úgy a konyhakertnél is a kora reggeli locsolás javasolt, hogy a növények ne álljanak egész éjjel hideg párában, mert az a gombás fertőzések melegágya. Viszont a felforrósodott talajra és a növényekre sem szabad vizet permetezni, hiszen a felfrissítés helyett inkább megégeti azt. Ezért kell a konyhakertben is törekedni a réteges mikroklíma megteremtésére. Úgy tudsz rétegeket kialakítani, hogy széltörő növényeket ültetsz a sorok közé:

  • futó babot,
  • kaprot,
  • csemegekukoricát,
  • napraforgót, vagy
  • akár kisebb gyümölcsfákat, mogyoróbokrokat

Nem véletlenül volt divat régen a kukorica vagy szőlő alá veteményezni: a magasabb növény árnyékával és szélfogóként védte a kisebbet. Ha ezt talajtakarással kombinálod az öntözés hatékonyságát is meg tudod sokszorozni, és a legperzselőbb nyári hőségben sem fognak földig hajolni a paprika tövek, vagy a sárgarépák levelei.

Íme 8 érv a mulcsolás mellett:

  • A talajtakarással nagy részben kiváltható a rendszeres kapálás, ásás vagy gépi művelés.
  • A gyomosodás töredékére esik vissza, hiszen a vastagon leterített réteg áthatolhatatlan szőnyeget képez a legtöbb gyomnövény számára.
  • A mulcsréteg megakadályozza a talajnedvesség elpárolgását, lassítja a kiszáradást, még kánikulában is képes nedvesen tartani a talajt, ami jóval kevesebb locsolást jelent.
  • A leterített fűtakaró szivacsként működik: a csapadékot magába szívja, és képes sokáig nedvesen tartani a növények körül a talajt.
  • Hőszigetelőként is funkcionál, megvédi a növényeket a fagyoktól.
  • A betakart talajról nem verődik fel a föld, így gyümölcsök, zöldségek tiszták maradnak.
  • A mulcs alatt számos talajlakó fejti ki hatását, ami a talaj fellazítását eredményezi.
  • A kerti hulladékanyag idővel bomlásnak indul, komposztálódik, így a talaj humuszban gazdagodik, javul a szerkezete.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06