Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A kajszi metszése minden gyümölcsfaszezon elején fontos feladat: a barackfélék más gyümölcsöknél kényesebbek a talajra, a napfényes órák számára és a felgyülemlett belvízre, ezért gondozásuk külön odafigyelést igényel. Cikkünkben leírjuk, miért fontos a kajszi metszése, a kajszi metszése mikor javallott, hogyan járjunk el a kajszi metszése során tavasszal és nyáron. Segítünk, hogyan találjuk el a fiatal kajszi metszése közben a megfelelő koronaalakot, illetve egy öreg kajszi fa metszése esetén hogyan zajlik a szakszerű kajszi ifjító metszés!
Miért fontos a kajszi metszése?
A kajszi metszése már csemetekorban fontos feladat, ugyanis ekkor kell beállítanunk a fiatal fa koronáját ideális alakúra, irányúra, hogy később a lehető legnagyobb legyen a terméshozam, illetve egészséges, könnyen kezelhető és szüretelhető legyen a növény. A kajszi metszése fokozza a fa természetes ellenállóképességét; ha nem érintkeznek a faágak és eltávolítjuk az előző évről hátra maradt, betegséggel fertőzött részeket, kisebb lesz az esélye annak, hogy a kajszifát megtámadja valamilyen kórokozó. A bergeron kajszi metszése és a gönci magyar kajszi metszése során egyaránt kövessük a következő tippeket!
A kajszi metszése során milyen formát alakítsunk ki?
A kajszi metszése során más csonthéjas gyümölcshöz (cseresznye, meggy, szilva) hasonlóan valamilyen üreges koronaforma kialakítására törekszünk. Megfelelő forma a kajszibarack fánál a váza és a katlan alak, amelyeknek lényege, hogy több, széttartó vezérág formázza a koronát, ezáltal a meleget, a napfényt és a szellőt beengedjük a fa belsejébe, hogy minden gyümölcs egyformán érhessen. Más gyümölcsfáknál, például az almatermésűeknél a sudaras kialakítást tartják a legelőnyösebbnek, ahol egy középső főágról, a sudárról nőnek a koronaalakító vezérágak. A kajszi metszése során, ha eredendően van, ezt a sudarat érdemes eltávolítani még fiatal korban.
A kajszi metszése mikor javallott?
A kajszi metszése a tél végén / a tavasz elején javallott, még a vegetációs időszak előtt. Ha jól időzítünk, a sebek, amelyeket ekkor ejtettünk a fán, gyorsan, fertőzés nélkül gyógyulnak, így a kajszibarack ellenállóbbá válik a gombás, vírusos betegségekkel szemben. A csonthéjas gyümölcsök esetében a metszés kitolható a virágzásig is. Nyáron is megengedett a kajszi metszése, habár ilyenkor csak kisebb beavatkozásokat javaslunk, hogy kordában tartsuk a koronát!
A fiatal kajszi metszése egyszerűen
A fiatal kajszi metszése már az ültetés után rövid idővel elkezdődhet. A fiatal kajszi metszése legelőször egy koronaalakító beavatkozás kell, hogy legyen: ekkor kell kiválasztanunk, milyen alakú fát szeretnénk (sudaras vagy üreges), ennek megfelelően kell kialakítanunk a vezérágakat. A legtöbben az üreges, váza- vagy katlanalakú formát javasolják.
Mindenekelőtt távolítsuk el a kajszinak azokat az ágait, amelyek túlságosan függőlegesen vagy vízszintesen nőnek. A metszés helye essen minél közelebb az ággallérokhoz, végződjön kifelé néző vesszőre vagy rügyre. A kajszi metszése során a talajtól kevesebb, mint 50 cm magasságban növő ágakat távolítsuk el. A kajszifa sudarát 1 m magasságban vágjuk vissza, innen ágazzanak ki a vezérágak. Tavasszal távolítsuk el a sérült, törött ágakat, az ép gallyakat pedig ritkítsuk addig, amíg legalább 15 cm távolság nincs közöttük. A maradónak kijelölt oldalsó ágak végét metsszük vissza kb. 5-10 cm-rel, ezek végződjenek kifelé néző rügyekben, hajtásokban.
A kifejlett kajszi metszése a későbbiekben
Az első évben a kajszi metszése során kialakítottuk a kezdetleges koronát, a második évtől pedig tovább erősítjük azt, meghatározzuk a fa ágszerkezetét. A merőlegeshez vagy függőlegeshez közeli szöget bezáró ágakat ezesetben is metsszük le, ugyanis ezek hibás irányban fejlődnének. A tavaly kifejlődött vezérágakat 70-75 cm hosszúságúra metsszük vissza. A télen fagykárt szenvedett, elhalt, vagy öreg ágakat távolítsuk el, közben a korona folyamatos ritkításával is törődjünk, hogy az belül ne legyen túl sűrű.
Az öreg kajszi ifjító metszése
A kajszi metszése kiemelt fontosságú öregebb korban, mert az idős ágakon már nem terem gyümölcs: ezeket a letermett részeket le kell metszenünk. Ha a kajszi fa koronájának nagyobb része elöregedett, a kajszi metszése során lehetőségünk van egy nagyobb termőterület felújítására is: távolítsuk el az öreg korona egy részét, hogy teret adjunk az életerős, fiatal hajtásoknak, amelyeken majd barack terem.
Előkészületek a kajszi metszéséhez
A kajszi metszése mindenképpen igényel előkészületeket. Ezalatt olyan egyszerű feladatokra kell gondolnunk, mint például a metszőollók fertőtlenítése, az avar feltakarítása. Távolítsuk el az előző évi betegség nyomait (ha volt ilyen): erről árulkodnak a gyümölcsmúmiák és az elhalt, moníliás ágrészek. Érdemes a fertőzött avarral együtt összeszedni és elégetni őket, mert a kórokozók ezekben hajlamosak lehetnek áttelelni. Ha a fán nagyobb sebet ejtettünk, kezeljük azt valamilyen készítménnyel!
Milyen eszközökkel történjen a kajszi metszése?
- fiatal fáknál: mellévágó olló (metszőolló)
- idősebb fáknál: mellévágó olló + ágvágó, ágfűrész, kacorkés vagy láncfűrész
Tanuljunk vizuális úton: a kajszi metszése videó segítségével
A kajszi metszése a kezdő kertészek számára nem a legegyszerűbb feladat, ezért érdemes odafigyelnünk minden mozzanatra. A kezdők részére azt tanácsoljuk, hogy legelőször a kajszi metszése videó segítségével történjen, ugyanis egy komplett fa megmetszésének vizuális bemutatásával megfelelő tudást sajátíthatunk el, amely már elegendő lehet egy kisebb facsemete rendbetételéhez.