Nagy bajok vannak a magyar kajszival: rejtély, mi lesz a gyümölccsel

Nagy bajok vannak a magyar kajszival: rejtély, mi lesz a gyümölccsel

agrarszektor.hu
Szakemberek rügyfigyelő kamera segítségével követték nyomon a sárgabarack idei virágzását. Mint mondták, izgalmas, ám néha szomorú eseményeknek lehettek a szemtanúi.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A sárgabarack virágzása általában az év egyik legszebb időszakának számít, ám idén a rügyfigyelő kamera nemcsak a virágok nyílását, hanem számos kihívást is megörökített - olvasható az Időkép.hu oldalán. Néhány képkockán poszméhek is megfigyelhetők, de sajnos a méhek sem tudták beporozni a virágokat a hideg időjárás miatt. A fagyos hajnalok, a méhek távolmaradása, a monília gombabetegség és a kártevők mind komoly kihívást jelentettek a növény számára.

Az egyik hajnalon -3,6 Celsius-fokig süllyedt a hőmérséklet, ami ugyan nem okozott látványos elszíneződést a virágokon, de a hideg időjárás miatt a méhek nem tudták beporozni őket, így a gyümölcsök nem kötöttek be. A hűvös és csapadékos időjárás mellett a monília gombabetegség is megjelent, amely a virágokon keresztül bejutott a fába és a sarjadó leveleket is megtámadta. Emiatt a megfigyelt fánál az egész érintett ágat le kellett vágni a fa megmentéséhez.

Az Időkép szakemberei arról is beszámoltak, hogy érdekes volt látni a kamera képein, hogyan reagálnak a sarjadó levelek az éjszakai, hajnali hidegre, és hogyan kapnak erőre napközben a melengető napsütés hatására, mielőtt a monília eléri őket. A hideg időjárás a levéltetveket is megviselte, amelyek a sarjadó leveleken jelentek meg, de őket sem kímélte a zord időjárás. Ahogy az emberek esetében a herpesz, úgy a növényeknél is a kártevők erőre kaphatnak egy fagy által legyengített növényen.

Az idei párás időjárásnak köszönhetően sokan tapasztalhatták otthonukban a penészt, ami a gombák számára ideális körülményeket teremtett. A hosszú téli fagyos időszak elmaradása miatt a kártevők nagy számban túlélték a telet. Sajnos április elején a vizsgált sárgabarackfák esetében a negatív elemek győzedelmeskedtek, és a növényeknek több irányú támadást kellett elviselniük. A hideg időjárás, a monília gombabetegség és a levéltetvek együttes hatása miatt a fa sérülékenyebbé vált, és a termés is veszélybe került.

EZ IS ÉRDEKELHET

Összességében a sárgabarack virágzásának idén sajnos nem kedvezett az időjárás. A rügyfigyelő kamera azonban lehetőséget adott a szakembereknek és a növénykedvelőknek egyaránt, hogy tanuljanak a növények ilyen körülmények közötti viselkedéséről és reakcióiról. Ez a tapasztalat segíthet a jövőbeni termesztés során jobban felkészülni a hasonló kihívásokra és védekezni a kártevők ellen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02