Letarolta a fagy az óriási kajsziületetvényeket: súlyosak lehetnek a károk

Letarolta a fagy az óriási kajsziületetvényeket: súlyosak lehetnek a károk

agrarszektor.hu
Fagykárok sújtották a világ legfontosabb kajszitermesztő körzetét Törökországban. A teljes virágzás időszakában esőzések és fagypont alatti minimum hőmérsékletek okoztak gondokat Malatyában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az EastFruit elemzőinek értesülései szerint Törökország kajszitermelésének 80%-át adó Malatya körzetében igen kedvezőtlen időjárási viszonyok uralkodtak március során, ami a regionális frisspiacokra és a globális aszaltgyümölcs-piacokra is hatással lehet. Mint ismeretes, Törökország messze a világ legnagyobb aszaltkajszi-termelője és a világpiac legfontosabb exportőre: részesedése a globális aszalványexportból 70-85% körül van - olvasható a FruitVeB oldalán.

Idén kifejezetten korán kezdődött a virágzás a törökül kayısı diyarı, azaz “kajszi birodalom” néven emlegetett régióban. A teljes virágzás fenofázisában kiadós esőzések hátráltatták a beporzó rovarok tevékenységét, majd valamivel később nulla fok alatti éjszakai minimumhőmérsékletek alakultak ki. Az már bizonyos, hogy ennek negatív hatása lesz az idei szezonra, ennek mértéke egyelőre még kérdéses. A körzet nem csak az idei évben balszerencsés: a 2023-as földrengések is jelentős károkat okoztak a városban és az ültetvényeket kiszolgáló infrastruktúrában.

Törökország a világ legnagyobb frisskajszi-exportőre: a 2022-es évben 97 ezer tonnás kivitelt bonyolított le, amivel jócskán megelőzte a második helyen álló Spanyolországot (60 ezer tonna) és harmadik helyezett Olaszországot (45 ezer tonna). A török kajszi legfontosabb piacai közé Oroszország, Irak, Ukrajna, Románia és Szaúd-Arábia tartozik. Az aszalványexport tekintetében Törökország más ligában játszik, mint a világ összes többi országa: értékben 400 millió dollár körüli szintet ér el a kivitel, míg a második helyen Hollandia áll 10 millió dollárral. A török aszalt kajszi piacai teljesen eltérnek a friss gyümölcsétől, az aszalványt elsősorban az Egyesült Államokba, Németországba, Franciaországba, az Egyesült Királyságba és Ausztráliába szállítják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?