Ezek a trükkök tényleg működnek: így szabadulhatsz meg örökre a szúnyogoktól

Ezek a trükkök tényleg működnek: így szabadulhatsz meg örökre a szúnyogoktól

agrarszektor.hu
A szúnyogok egyértelműen a legutálatosabb állatok közé tartoznak, hiszen amellett, hogy nyáron gyakran lehetetlen élvezni miattuk a szabadban töltött időt, csípésükkel napokig megkeseríthetik életünket. Sokan különböző vegyszerekkel, illetve rovarirtókkal próbálják elriasztani őket, azt azonban kevesen tudják, hogy számos olyan bevált trükk létezik, amellyel könnyedén megelőzhetjük a csípős rovarok felbukkanását kertünkben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Komoly bosszúságot tud okozni az embernek, amikor egy szép nyári estén kiül a barátokkal a kertbe, majd meghallja azt az ismerős hangot, és nem sokkal később már érzi is a csípést a bőrén, és tudja, ismét itt vannak a szúnyogok. Ahelyett azonban hogy vegyszereket, illetve különböző rovarirtókat használnánk a csípős rovarok távol tartására, érdemes kipróbálni néhány természetes módszert is. Összegyűjtöttünk 6 olyan tuti tippet, amivel garantáltan megszabadulhatunk a szúnyogoktól, és nyugodtan élvezhetjük a nyári estéket a kertben - írja a bhg.com. 

1. Ültess aromás növényeket

Rengeteg olyan növény van, amelynek az illatát kifejezetten utálják a szúnyogok, ilyen például a citromfű, a bazsalikom, a menta, a rozmaring, a körömvirág és a levendula is. Érdemes tehát ezekből bőségesen ültetni a kertbe, különösen a terasz, illetve a szalonnasütő, grillező köré. Jó trükk, hogy amikor elhaladunk a növények mellett, dörzsöljük meg a levelüket, hogy az illóolajok rákerüljenek a bőrünkre, valamint a levegőbe.  

2. Használj rozmaringot

Az illatos rozmaringlevelek és -virágok nagyon jók arra, hogy távol tartsuk a szúnyogokat. Ez a fűszernövény tehát nemcsak a konyhában használható, hiszen intenzív illatának köszönhetően elriaszthatjuk vele a vérszívókat. Ha egy kicsit megperzseljük a leveleket, és úgy lógatjuk fel valahol az udvaron, hogy füstölnek, akkor a szúnyogok biztos a közelünkbe sem jönnek majd.

3. Alkalmazz a bőrödön illóolajokat

A bőrre használható különböző kémiai szerek helyett használjunk inkább illóolajokat, és ezekkel kenjük be a testünket. A citromfűben lévő olajok például biztosan távol tartják a szúnyogokat, érdemes ezért összetörni a citromfüvet, amelyből így felszabadulnak az olajok, amit akár a bőrünkre is dörzsölhetünk.

4. Szabadulj meg az állóvizektől

A szúnyogok általában valamilyen állóvízben rakják le petéiket, ajánlott tehát megszabadulni ezektől az udvarunkon, és gondoskodni arrról, hogy ne legyenek nagyobb vízgyűjtőhelyek a portánkon. Ellenőrizzük le tehát gyakran az ereszt, a csatornákat, a esővíz után maradt tócsákat, és ne hagyjuk, hogy a felgyülemlett víz odavonzz a szúnyogokat a kertünkbe.

5.Tartsd tisztán a kerted

A kert körüli füves, gazos területek kiváló élőhelyet jelentenek a szúnyogok számára, ugyanúgy, ahogy a különböző építési törmelékek, lomok is. Ajánlott tehát tisztán tartani a kertet, illetve az udvart, ha ugyanis odafigyelünk, a bosszantó rovarok biztosan nem találnak majd megfelelő helyet magunknak a portánkon.

6. Óvd meg a szúnyogok természetes ellenségeit

Nem érdemes megszabadulni a pókoktól, ők ugyanis a szúnyogok egyik legnagyobb természetes ellenségei. Hagyjuk tehát, hogy szövögessék hálójukat, de szintén biztosítsunk megfelelő élőhelyet a különböző madaraknak, denevéreknek, békáknak és szitakötőknek is, hiszen nekik is a szúnyogok jelentik az egyik legfontosabb táplálékot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?