Ezt sokan nem tudják: így lesznek garantáltan egészségesek a növényeid

Ezt sokan nem tudják: így lesznek garantáltan egészségesek a növényeid

agrarszektor.hu
A növények ékes díszei lehetnek otthonunknak, erkélyünknek, teraszunknak, na meg persze az udvarunknak is. A megfelelő gondozás és szükséges feltételek biztosítása elengedhetetlenek ahhoz, hogy szépek és egészségesek maradjanak. Abba azonban már kevesebben gondolnak bele, hogy mit is esznek valójában a növények és honnan veszik az energiát? A válasz nem is annyira egyértelmű és unalmas, mint azt gondolnánk!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Amit mi, emberek megeszünk, annak szinte biztosan köze van a növényekhez: megehetjük magát a gyümölcsöket, zöldségeket, de számtalan növényevő állatot is elfogyasztunk, tehát a táplálkozási lánc nélkülözhetetlen elemei a növények. Éppen ezért fontos, hogy a megfelelő tápanyaghoz és energiához jussanak - írja a balconygardenweb.

Mit esznek a növények a növekedésükhöz?

A válasz az, hogy maguk állítják elő maguknak az élelmet, ehhez pedig néhány dologra van szükségük:

  • Klorofil: a növény levelei a zöld színüket a klorofilból nyerik, és létfontosságú szerepet játszik a fotoszintézis folyamatában, illetve a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintetikus folyamatoknak.
  • Fény: a legfontosabb elem. Lehet természetes és mesterséges is, lényeg, hogy elegendő mennyiséghez jussanak.
  • Szén-dioxid: a növények a légkörön keresztül jutnak az emisszióból és az emberek, állatok által kilégzett anyagokból hozzá. 
  • Víz: a gyökereiken keresztül felszívják a vizet, illetve szállítja a tápanyagot a növényekben. 
  • Jelentősebb tápanyagok, mikrotápanyagok: a talajból származnak, amelyeket szintén a gyökérzet szállít.

Ha az összes "összetevőt" egyesítik, akkor glükóz, köznapi nevén szőlőcukor képződik, illetve oxigén - ezt fogyasztják a növények és keményítő formájában tárolják őket, későbbi felhasználás céljából. Ez a fotoszintézis, a folyamat energiaigényét pedig a fényenergia biztosítja.

A műtrágyák szerepe

Tévhit, hogy a műtrágyák táplálékként szolgálnának a növények számára. Növekedésük és egészségük megőrzése érdekében a növények felszívják a nélkülözhetetlen tápanyagokat a talajból, és a műtrágyák segítenek biztosítani ezeket a létfontosságú elemeket. A növények robusztus növekedéséhez gazdag táptalajra van szükség, mivel a talajban a kulcselemek hiánya befolyásolhatja a növekedésüket.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fény fontossága

Megfelelő fénymennyiség nélkül a növények gyengévé és törékennyé válnak, valamint ez az elsődleges energiaforrás számukra. A megfelelő mennyiségű fény nélkül nem képesek fotoszintézist végrehajtani, ezért fontos, hogy elegendő napsütést biztosítsunk a növények igényeinek megfelelően.

Mit esznek a húsevő növények?

Szinte biztos, hogy a legtöbben már hallottunk arról, hogy egyes növények más élőlőlényekkel táplálkoznak: ezek a húsevő növények. Noha a fotoszintézis az ő esetükben is végbemegy, néhány alapvető tápanyag - mint például a foszfor, nitrogén, kálium és kalcium - felvétele érdekében apró rovarokat is fogyasztanak. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Összességében tehát elmondható, hogy a növényeknek a fotoszintézishez vízre, CO2-ra és fényre van szükségük a glükóz előállításához. Műtrágyákkal pedig további létfontosságú anyagokat biztosíthatunk a számukra, de a túlzott mennyiség negatívan befolyásolhatja a növekedésüket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?