Ezért pusztulnak a kertben a növények: íme 8 ok, amit a legtöbben észre sem vesznek

Ezért pusztulnak a kertben a növények: íme 8 ok, amit a legtöbben észre sem vesznek

agrarszektor.hu
Amikor a kültéri növények levelei megsárgulnak, az általában a klorózis jele lehet. A klorózis a növények olyan állapota, amikor a levelek nem állítanak elő megfelelő mennyiségű klorofillt, amely többek között a levelek zöld színéért is felelős. Éppen ezért, a klorózisban szenvedő, azaz klorotikus levelek fakók, sárgák vagy sárgásfehérek. Mivel a klorofill fontos szerepet játszik a fotoszintézisben, ezért az érintett növények kevésbé vagy egyáltalán nem képesek fotoszintézissel szénhidrátokat termelni, és emiatt elpusztulhatnak, még a klorofillhiány kezelése előtt. Nem árt nyitott szemmel járni, hiszen a sárgulás, esetleg pusztulás egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A klorózis előfordulásának számos oka lehet - írja a HellóVidék. A sárga leveleket kártevők és betegségek is okozhatják, de egyszerűen a növény normális öregedési folyamatának jele is lehet. Hogy mi okozhatja a kerti növények leveleinek megsárgulását? Íme 8 ok, amelyre érdemes figyelni és még időben megelőzni vagy kezelni.

1. A fény hiánya

A fény kulcsfontosságú a fotoszintézis létrejöttéhez, ezért ha egy növény nem kap elég napfényt, levelei elhalványultak. Éppen ezért érdemes tisztában lenni növényünk nevével, igényeivel, hogy tudjuk, mire van szüksége. Cserepes növények esetében a gyógymód egyszerű lehet, hiszen csak egy napos oldalra kell áthelyezni őket. A földbe ültetett növények esetében más a helyzet. Ha egy közeli fa vagy cserje árnyékot vet, akkor valószínűleg meg tudjuk metszeni. Ha ez nem lehetséges, vagy ha egy fal vagy épület vet árnyékot a növényére, előfordulhat, hogy naposabb helyre kell átültetni.

2. Vízhiány

A sárga levelek gyakori jele annak, hogy a növénynek vízre van szüksége. Gyakran nem szükséges igazi aszály, hogy ez megtörténjen. Elég hozzá néhány meleg nap, amikor a növény levelein keresztül több nedvességet veszít, mint amennyit a gyökerek képesek felszívni - ez már elegendő lehet a sárgulás megjelenéséhez. Éppen ezért a növényt lassan és mélyen öntözzük, ha szükséges ismételjük meg, hogy a talaj egyenletesen nedves maradjon.

3. Feleslegesen sok víz

A túl sok víz is lehet a sárga levelek oka. A rossz vízelvezetésű talajok, mint például az agyagos talajok, esőzéskor szorosan összetapadnak és átnedvesedhetnek, ez pedig elzárja az oxigént. Ebben a környezetben a növényi gyökerek nem tudnak lélegezni, így a levelek és szárak sárgára és barnára változnak.

4. Tápanyaghiány

A nitrogén gyakran az első tápanyag, amely bűnösként jut eszünkbe, amikor a levelek sárgulni kezdenek, de nem ez lehet az egyetlen ok. A levelek sárgulása azt is jelezheti, hogy a talajban nincsenek olyan fontos tápanyagok, mint például vas, mangán vagy cink. A legmegbízhatóbb módszer a talajvizsgálat elvégzése. Ez pontos információkat nyújt a tápanyagtartalomról és a szükséges tápanyag-kiegészítésekről.

5. Magas a talaj pH-ja

A sárguló leveleket a növény számára túl lúgos talaj is okozhatja. Az alkáli talaj közvetlenül kapcsolódik a tápanyaghiányhoz. 7 feletti pH-értékű talajban a vas tápanyag kevésbé oldódik, ezért kevésbé elérhető. Éppen ezért a magas vasigényű növényeknek, például az áfonyának, a rododendronnak és az azáleanak savas talajra van szüksége, amelyben elegendő vasat képesek felszívni. Kombináljuk ezért a talajvizsgálatot a pH-vizsgálattal.

6. Gombás vagy bakteriális betegségek

Ha a betegség megjelenik, kezelni kell a tüneteket, ha a kártevők csapnak le, ki kell őket irtani. Ezen kívül nem sokat tehetünk. A betegségek elkerülése érdekében válasszunk a kertbe rezisztens fajtákat, és gyakoroljunk alapos kerthigiénét, talajrendezést, mivel a kórokozók sok éven át áttelelnek a talajban.

7. Kártevők jelenléte

Több rovar okozta kárt ismerhetünk fel a levelek sárgulásából. Bár ezek a kártevők nem feltétlenül ölik meg a növényeket, mégis elengedhetetlen a veteményeskert figyelése, hogy a fertőzéseket korán észlelhessük, és a terjedésüket időben megállítsuk.

8. Normális öregedés

A levelek sárgulása, különösen az idősebb növényeknél, egyszerűen a lombozat öregedési folyamatának részei is lehetnek. Minden a levelek gyakoriságától és számától függ, de az érett növény néhány alkalmi sárga levele még legtöbbször nem jelent veszélyt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?