Ellepte a gaz a kertet? Ezekkel a trükkökkel garantáltan kipusztul minden gyom

Ellepte a gaz a kertet? Ezekkel a trükkökkel garantáltan kipusztul minden gyom

agrarszektor.hu
Bár nem könnyű szembeszállni a gyomok és a gazok ellen, egy gyommentes kert pedig szinte lehetetlennek tűnik. Ám, mint mondani szokás, a látszat néha csal. Több megoldás is létezik, melyek segítségével megszabadulhatunk a nemkívánatos növényektől. Mindezt pedig úgy, hogy még különböző vegyszerekhez sem kell nyúlnunk, így még a környezetünket is óvhatjuk. Ha az alábbi trükköket bevetjük, akkor az eredmény magáért fog beszélni!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gazmentes veteményes egyik titka nem más, mint az, hogy egyszerűen nem hagyunk teret a gyomok terjedéséhez. Ezért érdemes bizonyos növényeket sűrűbben ültetünk, hiszen így nem lesznek "kopasz" foltok a kertben, a gyomok pedig nehezebben tudnak megjelenni. Az is nagyon fontos, hogy tisztítsuk meg a talajt, hogy véletlenül se maradjon benne nem megfelelően eltávolított gaz gyökere. Ezek még csak az alapok, mindezeken kívül több nagyszerű praktika is létezik, melyek segítségével garantáltan megszabadulhatunk a zavaró tényezőktől.

EZ IS ÉRDEKELHET

A legegyszerűbb módszer: a kézi eltávolítás

Talán nem meglepő, hogy a legtöbben a kézi eltávolítást választják, ha gazolásról van szó. És ez nem véletlen. Ha elég ügyesek vagyunk, akkor gyökerestül tudjuk eltávolítani a gyomokat, arra azonban figyeljünk, hogy ha túl sokszor bolygatjuk meg a talajt, akkor könnyen a felszínre juthatnak a mélyebben lévő magok. 

Lefejezés

Ha nincs elég időnk vagy egyszerűen csak nem tudjuk gyökerestül kihúzgálni a virágokat, akkor hatékony módszer lehet az is, ha lefejezzük a növényeket. Így a tő nem hoz új magokat. Pontosabban csak ideiglenesen nem, mert hamarosan igyekszik új virágokat nevelni. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy, ez csupán átmeneti megoldás.

Talajtakarás

Nagyszerű védekezési mód, ha a talajtakarást választjuk, mivel ezzel a praktikával elfojthatjuk a gazokat. A mulcs ideális választás lehet erre a célra, de akár olyan biológiailag lebomló anyagot is választhatunk, mint például a karton vagy az újságpapír. Arra viszont figyeljünk, hogy az újság ne legyen színes, hanem a hagyományosat válasszuk. Az is pozitív szempont, hogy a talajtakaró a nedvességtartalom megőrzésében is segít, és természetes úton lebomlik. Nincs is más dolgunk, csak 5-10 centiméteres rétegben fedjük le vele a talajt - használhatunk fenyőkérget vagy szalmát is. Azt pedig tartsuk szem előtt, hogy a fa talajtakarók a lebomláshoz nitrogént vonnak ki a talajból, így a növények elől is "elveszik" a tápanyagokkal együtt. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Kapákkal elő!

A régi, ám hatékony módszer a kapálás, de beválhat. Az viszont nem mindegy, hogy mikor tesszük! Az egynyári gyomokat ugyanis akkor érdemes kikapálni, amikor még kicsik, mert ha hagyjuk őket túl nagyra megnőni, akkor elkezdenek versengeni a termesztett növényeinkkel a fényért és a különböző tápanyagokért. Arra is figyeljünk, hogy a kapálást száraz, meleg időben tegyük, mert így a földből kikerült gyomok hamar elszáradnak majd.

Égessünk egy kicsit

A gazokkal folytatott kemény harcban, bizony már mindent kénytelen bevetni az ember. Az égetés is jó választás lehet, nem is kell hozzá más, csak egy kisebb lángszóró és már irthatjuk is a gazokat. Azt azonban nagyon fontos kiemelni, hogy ne használjuk fóliához közel, valamint ne legyen még csak gyenge szél és nyári hőség se! Ha kicsi a sorok közötti távolság, akkor se alkalmazzuk, mert könnyen megégethetjük a növényeinket! Ugyanakkor, ahol nehéz lenne kihúzni a gazt, ott nagyon hasznos lehet - ilyen például a beton vagy a járda repedése között előbújó gyom.

Kukoricadara

Talán az egyik legérdekesebb praktika a listán, de a kukoricadarát gyomirtóként is használhatjuk. Megakadályozza a fű és más magvak, például a pitypang csírázását. Fontos tudni, hogy a kukoricadara csak a magvak ellen hatásos, az érett növények ellen nem. Azoknál a gyomnövényeknél a leghatásosabb, amelyeknek legalább 60%-os a fehérjetartalmuk. Az időzítésen is sok múlik: tavasszal kell alkalmazni, mielőtt kihajtanak a gyomok.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kőszegély

Elválasztó falat húzni a virágok, a pázsit vagy a zöldséges ágyások köré egy hosszan tartó megoldás, ráadásul igen mutatós is. Nincs más dolgunk, csak szerezzünk be öntött kőlapokat, majd vágjuk nagyjából 20 centiméteres darabokra, és kapáljuk őket a földbe, szorosan egymás mellé. 

Szolarizáció

A szolarizáció során egy műanyag fóliával takarjuk le a talajt, így a nap sugarai jobban felmelegítik azt. A forró talajban számos gyom magja és sok kórokozó is elpusztul majd, ezáltal sokkal biztonságosabbá válik a később ültetett növényeink számára. Ha tehetjük, használjunk átlátszó, színtelen műanyagot, de akkor sincsen gond, ha például fekete ponyvát tudunk csak szerezni. Bár megjegyzendő, hogy ezek nem annyira hatékonyak, mint a teljesen átlátszó társaik.

Élő gyomirtó

A kecskék nem csupán kedves állatok, de a legjobb őrök a gazok ellen. Oda is elérnek, ahová a gép nem, legelés közben pedig patáikkal forgatják a földet. Nem meglepő módon kisebb kertekben, veteményesekben nem alkalmazhatóak ezek az állatok, csak nagyobb területeken, ahol lehetőleg haszonnövények sincsenek.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?