Sosem volt még ennyire könnyű a poloskák elleni védekezés: ez a trükk működik

Sosem volt még ennyire könnyű a poloskák elleni védekezés: ez a trükk működik

agrarszektor.hu
Ahogy haladunk előre az őszben és válik egyre hűvösebbé az idő, úgy bukkan fel egyre több nemkívánatos vendég házunk, lakásunk környékén. A poloskák, népiesen büdösbogarak ugyanis ekkor kezdik meg vonulásukat emberlakta helyek felé, hogy a téli hónapokat meleg és száraz helyen vészeljék át. Noha az épületben és annak berendezéseiben nem tudnak kárt tenni, a már puszta jelenlétük komoly bosszúságforrás lehet. Ezekkel a módszerekkel azonban könnyen távol tarthatjuk a poloskákat az otthonunktól.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Fokhagyma, porszívó, ecet, szúnyogháló, esetleg rovarirtó: ez csak néhány házi praktika, amivel elvileg távol tarthatjuk az otthonunktól poloskákat. Míg a mezőgazdaságban növényvédő szerekkel lehet védekezni a poloskák ellen, a lakások esetében a leghatásosabb védelmet a jól záró nyílászárók és a jól felszerelt, ép szúnyoghálók adhatják. Ha ennek ellenére mégis bejut a lakásba a poloska, porszívóval érdemes befogni - írta meg a HelloVidék a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal közlése alapján.

Amíg a poloskák elleni védekezés ideje a mezőgazdaságban tavasztól őszig tart, házaink és lakásaink védelmét ősztől tavaszig kell biztosítanunk, ugyanis a büdösbogarak igyekeznek meleg és száraz helyekre húzódni a téli időszakban. És ilyenkor nincs melegebb és szárazabb hely a házaknál, ahol ráadásul még élelmet is lehet találni, ugyebár. Ha nem figyelünk, és a lapos, pajzsszerű ízeltlábúak bejutnak az otthonunkba, azzal egy hosszú és keserves háborúban találhatjuk magunkat, ezért a legjobb - és ebben minden szakember egyetért -, ha már eleve esélyt sem adunk a rovaroknak a bejutásra.

A PestWorld gyűjtése szerint az első és legfontosabb tennivalók az esetleges bejutási pontok felderítése és elzárása. Ezek lehetnek repedések a falon, hiányzó szigetelés a nyílászáróknál vagy épp kilyukadt, régi szúnyogháló az ablakokon. Minél hamarabb kijavítjuk ezeket, annál kisebb az esélye, hogy a poloskák nálunk fognak összegyűlni. További fontos tanács a külső világítás lekapcsolása, valamint a sötétítőfüggönyök összehúzása és a redőnyök leeresztése sötétedés után, hiszen sok más rovarhoz hasonlóan a poloskákat is vonzza a fény. Ha az udvarunkon tűzifát tárolunk, az legyen a háztól legalább 20 lépésnyire és egy legalább 10 centiméter magas platformon, hogy a büdösbogarak ne tudjanak megbújni a fahasábok között. A rendszeres és gyakori takarítás és porszívózás, a lakásban a rovarok számára szabadon hozzáférhető élelemforrások megszüntetése szintén rengeteget segíthet a poloskák ellen. És amit nem szabad elfelejteni, hogy mi magunk is behurcolhatjuk a rovarokat a lakásba, ezért mielőtt belépnénk az otthonunkba, mindig vizsgáljuk meg a kabátunkat, táskánkat, nincs-e rajta potyautas.

A pests.org tanácsai között szerepel, hogy tapossunk el néhány poloskát a ház körül, mert a szag, amit ilyenkor kibocsátanak, riasztóként szolgál a többi poloska számára, így azok nem jönnek majd a ház közelébe. A poloskákat vonzza a sárga szín is, ezért az is hasznos lehet, ha a kertünkben a sárga színű virágokat hozó növényeket a háztól távolabb ültetjük. De ugyanezt a hatást elérhetjük néhány búzaszemmel is, amit a kertünk különböző pontjain ültetünk el. Az oldal emellett említ két házilag is elkészíthető keveréket, ami mindkettő hatékony lehet a rovarok távoltartásában, ráadásul kül- és beltéri használatra is alkalmasak. Az egyik egy rész vízből, egy rész mosogató szerből és egy rész levendulaolajból áll, a másik pedig egy palack forró vízből, amiben jól elkeverünk két teáskanál neem (vagy más néven margosa) olajat. Ezek aztán egy permetező flakonba átöntve már ki is juttathatóak a növényekre és azokra a területekre, ahol a poloskák gyűlni szoktak. Sokan esküsznek még a vizes törülközős módszerre is, ami szintén alkalmazható lakáson belül és kívül is. Egy nedves törülközőt felakasztunk valahová, majd amikor a poloskák rátelepednek, óvatosan leszedjük onnan, és alámerítjük szappanos vízbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?