Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így tarthatod távol a macskákat a kertedtől

Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így tarthatod távol a macskákat a kertedtől

agrarszektor.hu
Gyakran látod a macskádat a növények körül ólálkodni, esetleg átjár a szomszéd cicája a kertedbe? Néha még kárt is okoznak a virágokban vagy a veteményesben? Sokan nem tudják, de számtalan olyan filléres trükk létezik, amivel pofonegyszerűen távol tarthatjuk ezeket a szőrös kisállatokat a kertünktől. Összegyűjtöttük, melyek a legjobb módszerek arra, hogy garantáltan a közelébe se menjenek többé a macskák a növényeidnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A macskák köztudottan nagyon kíváncsi állatok, így gyakran látni őket a növények körül, amit sajnos könnyedén megkárosíthatnak egy-egy mozdulatukkal. Mutatunk néhány tuti trükköt, amivel garantáltan távol tarthatod a cicákat a növényeidtől, legyen szó akár a lakásról, akár a szabadtérről - írja a balconygardenweb.com

1. Építs kerítést

Ha teheted, kerítsd körbe a kertedet dróttal, vagy valamilyen fából, esetleg műanyagból készült kerítéssel, hogy a macskák biztosan ne férjenek a növényeid közelébe. Arra kell csak figyelned, hogy jó magas legyen a "fal", hogy a cicák ne tudjanak felmászni rá. 

2. Használj citrushéjat

Nem érdemes kidobni a citromhéjat, felhasználhatjuk ugyanis a kertben, de még a lakásban is. Vágjuk apró darabokra, és szórjuk a talajra a növények szára köré. Ezzel a módszerrel garantáltan megóvhatjuk a cicáktól a növényeket, legyen szó akár szobanövényekről, akár kerti virágokról. A jobb hatás érdekében érdemes hetente cserélni, illetve frissíteni a növények köré szórt citromhéjat.

3. Ne dobd ki a kukába a maradék kávézaccot

Ahogy a citrusok héjától, úgy a kávézacctól sem ajánlott megszabadulni, nagy hasznát vehetjük ugyanis a növények gondozása, védelme során. A macskák kifejezetten utálják a kávé illatát, kellemetlen számukra, érdemes ezért kávézaccot szórni a növények köré, hogy a kis szőrös háziállatok biztos végleg távol maradjanak a virágoktól. Arra figyeljünk, hogy a zaccot a kémhatása miatt nem ajánlott minden növénynél használni. 

4. Akassz szélcsengőt a kertbe

A macskák érzékenyek a magas frekvenciájú hangokra, így jó ötlet lehet például szélcsengőt, vagy valamilyen harangot akasztani a kertbe. Ezek ugyanis olyan ultrahangos rezgést keltenek, amely elviselhetetlen a macskák számára, és elriasztja őket.

5. Ültess macskariasztó növényeket

Ültess úgynevezett "macskariasztó" növényeket a kertbe úgy, mint például a levendula és a citromfű. Az illatuk nem kellemes a macskák számára, így garantáltan elkerülik majd a portádat és a növényeidet. 

6. Vess be illóolajokat

A legtöbb macskafélét kifejezetten irritálja bizonyos növények illata, készítsünk ezért sprayt különböző illóolajok felhasználásával. Egy liter vízben oldjunk fel 5-6 csepp eukaliptusz-, citromfű-, levendula- vagy borsmenta illóolajat, rázzuk fel az így kapott oldatot és permetezzük be vele a növényeket, vagy akár az egész udvart, így biztosan távol maradnak majd a cicák a kertünktől.

7. Tartsd tisztán a kertet

A macskák távol tartásának egyik legjobb módja a megelőzés. Tartsd mindig tisztán a kertedet, figyelj arra, hogy ne legyenek ételdarabok és szemét a portádon szétszóródva, illetve, ha van komposztálód, ügyelj arra, hogy csak a megfelelő anyagok kerüljenek bele. Emellett igyekezz minden olyan nyílást, lyukat befedni, letakarni, ahol a cicák, esetleg a zsákmányaik átférnek, és bejuthatnak a kertedbe.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?