Ezek a legfontosabb júniusi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista

Ezek a legfontosabb júniusi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista

agrarszektor.hu
Júniusban már erősen burjánzanak a növények a kertben, ezért több időt kell fordítanunk arra, hogy ne keltsen gondozatlan hatást a birtokunk. De az esztétikán túl vannak még más okok is, amelyek miatt több időt kell eltöltenünk a kertünkben. Mutatjuk a legfontosabbakat, amelyekről egy hobbikertész sem felejtkezhet meg a nyár első havában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Noha még nem köszöntött be az igazi nyár, de már itt a június. Ilyenkor még előfordulhatnak hűvösebb reggelek és esők, de már a kánikulát is megtapasztalhatjuk. Ennek megfelelően a kertünk is burjánzik, virágkavalkád fogad, és illatfelhőben úszunk, ha kilépünk a házból az udvarra - olvasható a HelloVidék oldalán. De mit is kell ilyenkor tennünk, hogy a virágok a szépsége is megmaradjon, hogy májusi-júniusi gyümölcseink is tovább teremjenek, valamint hogy megalapozzunk a valódi nyárnak? Íme, a következő időszak leginkább sürgető feladatai:

1. Az első és legfontosabb teendő a locsolás

Az a fű, ami eddig harsányzölden és rendületlenül nőtt, mostanra elkezdhetett sárgulni az esőzések elmaradása és az aszályosabb időszakok miatt. Itt az ideje rendszeresíteni a reggeli vagy esti öntözést. A szakértők úgy tartják, érdemes a kora reggeli vagy késő délutáni órákban elvégezni a kerti munkákat, mivel napközben már túl nagy lehet a hőség. Ha virágot vágnánk a vázába, azt is tegyük meg még kora reggel, mert a szárai ilyenkor még tele vannak nedvességgel, és tovább bírják odabent.

A palántákat, illetve a cserepes és ablakládába ültetett növényeket, valamint a virágágyban pompázó egynyáriakat is rendszeresen kell öntözni, mivel a nyári melegben hamar kiszáradhatnak, kiéghetnek. De az is fontos, hogy ügyeljünk a különböző növények igényeire. A szárazabb időszakokon kívül azonban fel kell készülnünk nagyobb esőzésekre is: ezek a nyáreleji melegben ugyanis kedveznek a növények gombás megbetegedéseinek. Ezek ellen viszont megfelelően védekezhetünk a kertészetekben kapható speciális bio-növénykondicionálóval.

2. Itt az ideje az ültetésnek és palántázásnak

A hónap elején már bátran elvethetjük a csemegekukoricát, a babot, a retket vagy a céklát a veteményesünkbe, valamint az előnevelt paprika és paradicsom palántákat is áttelepíthetjük a kert egyik napos zugába. Érdemes azonban arra is gondolni, hogy egy kis területű kert is képes szép mennyiségű termést tud hozni, de ehhez bizony oda kell figyelni a benne lévő növények gondozására. Kiszórhatjuk a spenót, sárgarépa, fehérrépa, kelkáposzta vagy saláta magjait, ha ősszel friss, saját nevelésű zöldséget szeretnénk szüretelni.

Bár magról szinte bármilyen zöldség termeszthető, a lassabban növekedőket azért mindenképpen érdemes palántaként elindítani. Ha magunk nem bíbelődtünk a palántázással, vásároljunk, és ültessük ki még a hónap elején a káposztaféléket, a paradicsomot, a paprikát, karfiolt, brokkolit, a dinnyét és a padlizsánt.

3. Ne feledkezzünk meg a virágágyások gondozásáról

A gyorsan növő egynyáriakkal még pótolhatjuk az esetlegesen kialakuló foltokat a virágoskertben, hiszen a tavaszi hagymások ilyenkorra már elvirágzottak, a rózsák azonban még javában pompáznak, de lassan a kardvirágok és liliomok is virágba borulnak. Most még van idő elvetni néhány egynyári: az estike, a porcsinrózsa, vagy a nyári ciprus ilyen. A legtöbben a petúniát vagy a muskátlit is ilyenkor teszik ki az erkélyre.

4. Van mit betakarítani és elvetni a gyümölcsös- és zöldséges kertben

  • Most lehet időszerű a szamóca és a cseresznye betakarítása. A szamócát vissza kell vágni a betakarítás után, a málna pedig a virágzása vége táján még egy második trágyázást is igényel. A cseresznyénél a lehullott gyümölcsöket azonban azonnal el kell távolítani a fa alól, hogy ezzel is megelőzzük a gombabetegségeket. A fák tányérját levágott fűvel mulcsozzuk, a talaj ezáltal jobban tárolja a nedvességet.
  • Ezzel együtt el lehet kezdeni a téli tárolásra szánt zöldségek jó részének vetését. Ezek közé tartozik a bimbóskel, a fekete retek, a karalábé és a cékla. De másodvetésben még kiszórhatunk késői borsót, cukkinit, uborkát, bokorbabot és egynyári fűszernövényeket is. A rebarbarát a hónap végéig még szedhetjük, de ezután engedni kell a tövet megerősödni, hogy könnyen átvészelje majd a telet.
  • A gyógy- és fűszernövényekkel is törődnünk kell. Már bőven lehet gyűjteni a leveles hajtásokat a száraz délelőttökön, amelyeket ezután naptól védett helyen meg is száríthatunk és üvegekben, papírzacskókban tárolhatunk.

Ha májusban elmaradt, még ez a hónap lehet a paradicsom, a karfiol, a karalábé, a brokkoli, édesburgonya vagy batása ültetésének az ideje. A kertészetben vásárolt palántákat most kell elültetni. Melegebb időben a növények szebben fejlődnek. Ezeken kívül vethető még: bokorbab, zöldborsó, édeskömény, hónapos retek, retek, cékla, uborka, karalábé, fejes saláta, sütőtök, mángold, karós bab, fűszernövények közül: zsázsa, turbolya, petrezselyem.

5. Nem szabad megspórolni a gyomlálást és a gereblyézést

Júniusban nemcsak a zöldségágyásokban, de a virágoskertekben is szükség van a szorgos kezekre. Ekkor ugyanis már megállíthatatlanul támadnak a gyomok, de ezek irtása mellett a legtöbb egy helybe vetett növényt is ilyenkor kell megritkítani. Ez leginkább a sárgarépára, petrezselyemre, paszternákra, nyári salátára, kaporra, céklára igaz. Gereblyézzünk, majd lehetőség szerint mulcsozzuk, a hajszálcsövesség megszüntetéséhez a talajt folyamatosan lazítsuk, a gyomnövényeket irtsuk!

6. Mostanra már egyre több a kártevő a kertekben, ellenük is védekezni kell

Júniusban érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnünk a növényvédelemre, különösen akkor, ha csapadékos marad az idő. Fontos tudnivaló például, hogy az almamoly júniustól kezdi meg a petéi lerakását. Ha még ekkor feromoncsapdát helyezünk el az almafák egyikén, azzal jelentősen csökkenthetjük a peterakást, ráadásul ekkor még az elbújt lárvákat is elcsíphetjük.

Általában elmondható, hogy a legjobb védekezés a megelőzés. Ezért célszerű alkalmaznunk a már jól bevált módszereinket, már ha vannak korábban sikeresen alkalmazott praktikáink. Néhány dologra azonban oda kell figyelnünk, hogy megelőzhessük a kártevők elszaporodását:

  • válasszunk ellenálló fajtákat;
  • tartsuk tisztán a konyhakertet: szellős ültetés, összezsúfolás elkerülése, lehullott levelek, elszáradt növényi részek eltávolítása;
  • ugyanaz a faj lehetőség szerint három évnél hamarabb ne kerüljön ugyanarra a helyre;
  • használjunk vegyszermentes permetleveket;
  • ültessünk segítő, védő növényeket;
  • ügyeljünk az öntözésre.

7. A fűnyírást nem lehet megúszni

A megfelelően elvégzett fűnyírás egészségesebbé teszi a füvet, ritkítja a gyomokat, sőt, trágyázza a pázsit talaját. Ezért, aki teheti, ne gereblyézze össze a levágott füvet, inkább hagyja csak ott, az ingyen tápanyag mindig jól jön a földnek. Figyeljünk viszont arra, hogy a fűnyíró pengéi mindig legyenek jól kiélezve. Az éles pengék tiszta vágást ejtenek, míg az életlenek csak tépik, roncsolják a fűszálakat, fogékonyabbá téve őket a betegségekre. Ne sajnáljunk időt szakítani a fűnyíró tisztítására használata után.

8. Ne feledkezzünk meg a komposztálásról és a mulcsozásról sem!

Fontos a növények tápanyag-utánpótlása is, hiszen ekkorra már sok esetben kezdik felélni a tavaszi trágyázáskor kijuttatott mennyiséget. Legkönnyebben tápoldat formájában pótolhatjuk a hiányzó tápelemeket. Ilyenkor gyorsabban gyarapodik a komposzthalom is, viszont a lebomlás beindulásához elengedhetetlen a nedvesség. Éppen ezért, ha néhány napig száraz és meleg az idő, a komposztot is locsoljuk meg. A fák tányérját pedig levágott fűvel mulcsozzuk, a talaj ezáltal jobban tárolja a nedvességet.

9. Rendszeresen ápoljuk a növényeket

A néhai Bálint gazda szerint a cserepes növényeket és az ablakládák növényzetét kéthetente tápoldattal kell megöntözni ahhoz, hogy szépen fejlődjenek. Érdemes azonban odafigyelnünk a fejlett növények levelére is, mivel ezek az esetleges tápanyaghiányokat itt jelzik a legjobban. Illetve azért sem árt időről időre átvizsgálni őket, mert ilyenkor már javában aktívkodnak a kártevők. Megmenthetjük növényeinket, ha időben észleljük a problémát. Vizsgáljuk meg a növények leveleinek mind a két oldalát, mert sokszor a zöld levelek fonákán jelennek meg a lárvák és peték.

Az egynyári virágokról mindig csípjük le az elnyílott virágokat ahhoz, hogy őszig díszíthessék a kertünket. A gazdag virágzáshoz fontos, hogy figyeljünk erre mivel, így nem a terméseik és magjaik beérlelésére, hanem újabb virágok nyitására használják fel a rendelkezésükre álló, vízben oldott tápanyagokat a növények.

10. A kihelyezett növényeknek is kell az UV-védelem!

Nagyon fontos, hogy ügyeljünk a növények fényigényére, és mivel ilyenkor már egyre erősebb a napsugárzás, ezért az ablakban, illetve a teraszon, erkélyen tartott növények ne érintkezzenek közvetlenül a déli órákban napfénnyel. Ezt elkerülendő lehetőleg félárnyékos helyre tegyük őket. Amire érdemes még figyelni, hogy locsoláskor ne közvetlenül a növényre öntsük a vizet, hanem a cserép alá helyezett tálkába.

+1 Magunkat is védjük a napsütéstől

A kertben töltött idő remek hatással van az emberre, ám a nyári erős UV sugárzástól jobb, ha mi is óvjuk magunkat. Fűnyíráshoz húzzunk szalmakalapot, és használjunk naptejet! Állítsunk napernyőt, napvitorlát és árnyékoljuk a kert pihenésre szánt térségeit részeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?