Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Kert nélkül is termeszthetsz otthon zöldségeket és fűszernövényeket, ráadásul még teraszra sincs szükség hozzá, egy cserépben ugyanis akár az ablakpárkányon is nevelheted őket. Paradicsomot, de burgonyát, padlizsán vagy koriandert is termeszthetsz még a lakásban is, mutatjuk, milyen növényeket válassz, ha csak kis helyen tudsz kertészkedni otthon, de szeretnél saját nevelésű terméseket - írja a balconygardenweb.com.
1. Paradicsom
Ültessünk cserépbe paradicsomot! Válasszunk ki egy olyan napos helyet a teraszon vagy a lakásban, ahol legalább 6-8 órán át éri fény a növényeket, és neveljük ott a paradicsomunkat. Ahhoz ugyanis, hogy a paradicsom a lehető legfinomabb legyen, sok napfényre van szüksége. Tegyünk a növények mellé karót, vagy bármilyen támasztékot azért, hogy ha már sok termés lesz a növényen, ne törjön vagy hajoljon el a szára.
2. Spenót
Könnyen termeszthetünk cserépben spenótot is, akár az ablakpárkányon, akár az erkélyen, arra figyeljünk mindössze, hogy közvetett napfényt kapjon a növény. Emellett fontos, hogy jó vízelvezetése legyen a cserépnek, amiben a spenótot neveljük.
3. Paprika
Termesszünk cserépben paprikát, de arra figyeljünk, hogy 30-35 centiméter széles és ugyanilyen mély edénybe tegyük a növényt. Válasszunk neki napos helyet, olyat, ahol legalább 4-6 órán át közvetlen napfény érheti.
4. Fejes saláta
Szinte bármilyen salátafélét termeszthetünk otthon, mindössze arra ügyeljünk, hogy legyen elegendő vízelvezető lyuk a cserép alján, amiben a növényt neveljük. Mindig kapjon elegendő napfényt a salátánk, de minimális mennyiségű árnyékot is elviselnek.
5. Burgonya
Sokan nem is gondolnák, de bizony krumplit is könnyedén termeszthetünk otthon, akár nagyobb cserépben, konténerben, de még vászonzsákban is. Arra figyeljünk csak, hogy megfelelő méretű legyen az edény, amiben termesztjük a burgonyát, illetve tegyük olyan helyre, ahol 6-8 órán át éri a napfény.
6. Sárgarépa
Ha sárgarépát szeretnénk cserépbe ültetni, mindig gondosan válasszunk neki edényt, fontos ugyanis, hogy elég mély legyen ahhoz, hogy a növény megfelelő nagyságú termést tudjon fejleszteni. A sárgarépa emellett nagyon szereti a tápanyagban gazdag és jó vízelvezetésű talajt, valamint a sok és közvetlen napfényt.
7. Cékla
Céklát is termeszthetünk otthon, arra figyeljünk, hogy 4-5 óra közvetlen napfényre van szüksége ahhoz, hogy megfelelő minőségű termést tudjon fejleszteni. Emellett figyeljünk arra, hogy a növény mindig 15-20 fokos hőmérsékleten legyen napközben, éjszaka pedig 10-15 foknál ne legyen hidegebb ott, ahol tartjuk.
8. Babfélék
Ahhoz, hogy otthon babot termesszünk, szerezzünk be egy 20-25 centiméter mély edényt. A magok elvetése után, az első csírák már általában 7-10 napon belül megjelennek, utána pedig annyira gyorsan fejlődik a növény, hogy pillanatok alatt betakarításra készen áll majd.
9. Padlizsán
Bizony, akár padlizsánt is nevelhetünk otthon, biztosítsunk neki elegendő fényt és meleget ahhoz, hogy a lehető legfinomabb legyen a termés. A padlizsánnak hatalmas cserépre/tartályra van szüksége, hogy a gyökérzete elférjen, emellett a megfelelő virágzáshoz igényli a jó vízelvezetésű talajt is.
10. Zöldhagyma
Zöldhagymát is könnyedén termeszthetünk otthon, mindössze arra figyeljünk, hogy olyan helyre tegyük a növényt, ahol 6-7 órán át éri napfény. Öntözzük megfelelően, inkább kevesebbszer kapjon több vizet, illetve ügyeljünk rá, hogy mindig tápanyagban gazdag talajba kerüljön a zöldhagyma.
Fűszernövények
11. Kakukkfű
Kis edényben termeszthetünk kakukkfüvet is otthon. Használjunk tápanyagban gazdag virágföldet, és tegyük a cserepet olyan helyre, ahol napi 2-4 órán keresztül erős fény éri a növényt.
12. Oregánó
Oregánót könnyen termeszthetünk otthon a konyha vagy akár a hálószoba egy napsütötte párkányán is. Nagyon gyorsan nő, és ha magról vetjük, akkor már 50-70 nap után készen áll majd a betakarításra.
13. Bazsalikom
A bazsalikom az egyik legkönnyebben termeszthető fűszernövény, így a kezdő kertészeknek is tökéletes választás lehet. Minél gyakrabban szedjük a leveleit, annál gyorsabban bokrosodik, de figyeljünk arra is, hogy gyakran vágjuk vagy csípjuk vissza a friss hajtásokat, ilyenkor tudja ugyanis a levelek növesztésére összpontosítani az energiákat a bazsalikom.
14. Menta
Mindig jól jön, ha van otthon friss menta, számtalan ételhez, italhoz fel tudjuk ugyanis használni a leveleit. Arra figyeljünk, hogy naponta legalább 5-6 órán át kapjon erős napfényt.
15. Koriander
A koriandernek érdemes minél nagyobb, 20-25 centiméter átmérőjű cserepet választani annak érdekében, hogy minél dúsabb lombozatot tudjon nevelni, és minél több levele legyen, amelyet be tudunk takarítani. Olyan helyre tegyük a növényt, ahol délután árnyékban tud lenni, ne helyezzük egész napra a közvetlen fényre.