Csodaszer a kertekben: sosem gondoltad volna, mi mindenre jó a krumplihéj

Csodaszer a kertekben: sosem gondoltad volna, mi mindenre jó a krumplihéj

agrarszektor.hu
A burgonya az egyik legsokoldalúbb zöldségek egyike, külön cikket lehetne írni arról, hogy mi minden készíthető belőle. Ugyanakkor van egy kevésbé ismert oldala is, mégpedig az, hogy a kertben is igen jó hasznát vehetjük. Bár furcsának tűnhet, a krumplit nemcsak termeszteni lehet a veteményesben, hanem például használhatjuk műtrágyaként vagy éppen csigacsaliként. Ám a sor még nem ért véget, de, hogy pontosan mi mindenre jó még, az az alábbi cikkből kiderül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ha főzünk vagy sütünk valamit burgonyából, semmi esetre se dobjuk ki a maradék szeleteket vagy a héjat a kukába, hiszen igazi kincset érnek - írja a balconygardenweb. Segítségével tulajdonképpen fillérekből turbózhatjuk fel a kertet vagy épp megóvhatjuk a nemkívánatos betolakodóktól. Most pedig nézzük, hogy mihez tudunk még vele kezdeni:

Rakjuk a komposztba

A burgonyahéjat és más zöldségmaradványokat sose dobjuk a kukába, tegyük őket a komposztba! Magas a nitrogéntartalmuk, ami segít felgyorsítani a bomlási folyamatokat. A burgonyahéj egyébként a nitrogén mellett foszfort, káliumot és kalciumot is tartalmaz, amelyek mind-mind fontosak a növények növekedéséhez.

EZ IS ÉRDEKELHET

Remek műtrágya alapanyag

A krumplihéj és „krumplivíz” természetes trágyaként szolgál a növények számára. Utóbbi a burgonyafőzés után marad vissza, és értékes tápanyagokat, például káliumot, foszfort és nitrogént tartalmaz. A burgonyavízben lévő kálium fontos a növények növekedéséhez. Elősegíti az erős gyökérfejlődést és a betegségekkel szembeni ellenállást, míg a foszfor nélkülözhetetlen a gyökérfejlődéshez, a magképződéshez és a fotoszintézishez.

A nitrogén a klorofill kulcsfontosságú összetevője, amely szükséges a fotoszintézishez és a növények egészséges növekedéséhez. Ez a víz különösen jó lehet a savas talajban virágzó növények számára, mint például a paradicsom, a paprika és az áfonya. A burgonyahéj is jó tápanyagforrás, magas a szervesanyag-tartalmuk, ami elősegíti a talaj szerkezetének és termékenységének javulását, megkönnyítve a növények tápanyag- és vízfelvételét.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az igazi biomagindító

A burgonya biológiailag lebomló vetőmagindítóként is használható. Vágjunk félbe egy krumplit, majd vágjunk egy kis mélyedést a közepébe és adjunk hozzá földet és egy magot. Ha a palánta megnő, át is ültethetjük a burgonyát a kertbe.

Nagyszerű csigacsali

A burgonya héja csigacsaliként is használható, hiszen a csigákat vonzza a héjban lévő nedvesség. Ha ellepték a csigák a héjat, szedjük össze őket, és már tiszta is a kertünk.
 
Turbózzuk fel a talajt

A krumplihéj jó választás lehet, ha a talaj szerkezetén vagy termékenységén szeretnénk javítani. Ez annak köszönhető, hogy nagy százalékban tartalmaznak szerves anyagot, ami segíthet javítani a talaj nedvesség- és tápanyagmegtartó képességét. Ezenkívül gazdag nitrogénben, foszforban és káliumban, amelyek mind-mind fontosak a növények növekedésének szempontjából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?