Ezek a legfontosabb őszi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista

Ezek a legfontosabb őszi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista

agrarszektor.hu
Már hivatalosan is megérkezett az ősz, a hőmérséklet pedig érezhetően csökken. Az őszi kertápolási folyamatokban kulcsfontosságú a gyep tápanyagellátása és a növények visszametszése azért, hogy a hideg hónapokban is egészségesek maradhassanak. Érdemes ilyenkor a lehullott leveleket nem csak a földről, hanem az erescsatornákból is elvátolítani, hogy a késöbbiekben ne okozzon problámat a felgyülemlett levélmennyiség. A mulcs használata pedig segít a talajerózió csökkentésében és a növények fagy elleni védelmében.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A konferenciára idén először 0. nappal is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben, hiszen rengeteg munka akad, amit ilyenkor kell elvégeznünk. A Country living most összegyűjtötte, melyek most a legfontosabb teendők.

1. A gyep táplálása

A felkészülés kulcsfontosságú, amikor a gyep védelméről van szó az őszi hónapokban - magyarázza Matt Adams, a The Relentless Gardener alapítója. A gyep megfelelő tápanyagellátásának biztosítása olyan feladat, amit egész évben el kell végezni de még fontosabb, hogy a nagy hidegek beállta előtt gondosan elvégezzük ezeket a lépéseket. A gyep rendszeres táplálása segít abban, hogy az szép és egészséges legyen. A szakember azt javasolja, hogy olyan tápanyagot használjunk, amely nitrogént, foszfort és káliumot is tartalmaz.

2. Ereszcsatornák kitisztítása

Az őszi időszakban folyamatosan hullanak a levelek a fákról, így elengedhetetlen, hogy időben megtisztítsuk az ereszcsatornákat, hogy a csapadék akadálytalanul elfolyhasson – figyelmeztet Charlie Avara, az All Done Design ügyvezető igazgatója. Az ősz után is érdemes átvizsgálni ezeket a területeket, és újra kitakarítani, hogy elkerüljük a lehullott levelek felhalmozódását.

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Növények visszametszése

Az ősz megérkeztével itt az ideje, hogy megszabaduljunk az elhervadt virágoktól és metsszük meg a cserjéket, mielőtt az első fagyok akár már októberben beköszöntenek – állítja James Lewis, a MyBuilder.com kertészeti szakértője. Ez a metszés nemcsak a növények téli energiájának megőrzésében segít, hanem gátolja a tavaszi túlzott fásodást is. A nagyobb feladatokhoz érdemes elektromos vágót, nyírót és kézi fűrészt használni, míg a kisebb növények és bokrok metszéséhez a metszőolló és kerti olló lehet a legjobb választás.

4. Ültessük el a tavasszal virágzók hagymáit

A szakértők egyetértenek abban, hogy a késő ősz - jellemzően szeptember második fele és november között - ideális időszak a tavaszi virághagymák ültetésére. David Mitchell, a Homebase kertészeti szakértője és vásárlási menedzsere hangsúlyozza, hogy szeptemberben a talaj hőmérséklete és nedvességtartalma éppen megfelelő erre a munkára. Ez az ideális alkalom a nárcisz, jácint vagy liliom elültetésére – teszi hozzá. Emellett érdemes lehet néhány késő szezoni évelő növényt, mint például hangaféléket vagy ciklámeneket is ültetni, hogy feldobjuk teraszunkat vagy kertünk szegélyét, így még színesebbé téve kültéri terünket.

5. Védjük meg fiatal növényeinket

A hideg, nedves, szeles és jeges időjárás komoly károkat okozhat a növényekben. A fiatal növények védelmére kiváló megoldást jelenthet, ha valamiféle búrával takarjuk le őket. Ezeket az egyszerűen használható dobozokat, vagy akár kiürült befőttesüvegeket helyezzük a növényekre, ez segít megóvni őket a zord időjárástól. 

EZ IS ÉRDEKELHET

6. Vigyük védett helyre a cserepes évelőket

Érdemes áthelyezni a cserepes növényeket egy védettebb helyre, hogy megóvjuk őket a fagyos hőmérséklettől. A cserepes növények különösen érzékenyek a fagykárokra, mivel nem rendelkeznek a talaj szigetelő erejével. A legjobb, ha már akkor bevisszük növényeinket, amikor az éjszakai hőmérséklet 12-15 fok alá csökken. Érdemes őket melegebb helyekre, mint például télikertekbe, tornácokra vagy üvegházakba helyezni.

7. Használjunk mulcsot!

A talajtakarás, legyen szó kerti komposztról vagy mulcsról, számos érzékeny növény számára ideális védelmet nyújt, különösen télen. Egyszerűen borítsuk be a virágágyásokat egy vastag réteg szerves anyaggal, vagy mulccsal ami segít az évelőknek ellenállni a folyamatos, tartós fagyokkal szemben. Ezzel egyidejűleg csökkenhet a talajerózió is, amely a csapadékos hónapokban gyakran heves esőzések után jelentkezik.

8. Megfelelő vízelvezetés biztosítása

Az ősz beköszöntével egyre több a csapadék, így a megfelelő vízelvezetésre is különös figyelmet kell fordítani. A folyamatosan nedves talaj a fiatal, illetve sekélyen gyökerező növények esetében végzetes lehet, mert nem engedi oxigénhez jutni őket.

EZ IS ÉRDEKELHET

9. Tápanyag-utánpótlás

A növényeknek szükségük van a pihenésre a téli időszakban. A kertészeknek kerülniük kell a nitrogénben gazdag műtrágyák kijuttatását a szezon késői szakaszában, mivel ezek serkentik az olyan növények szaporodását, amelyek hidegebb körülmények között érzékenyek, tehát károsodhatnak. Nagyon kevés növénynek van szüksége műtrágyára a téli hónapokban.

10. Tisztítsuk meg és téliesítsük kerti bútorainkat

Legyen szó teraszbútorról, párnahuzatról vagy grillsütőről, a tárgyak megfelelő tisztítása és tárolása nemcsak a azok tökéletes megjelenését biztosítja, hanem meghosszabbíthatja élettartamukat is. Előfordulhat, hogy bizonyos tárgyak vízfoltossá válnak a nyár folyamán, így ha „nem tisztítják meg őket megfelelően tárolás előtt, akkor penészedés jelenhet meg rajtuk. Valójában csak egy puha sörtéjű kefére, néhány mikroszálas kendőre és egy kis meleg szappanos vízre van szükség ahhoz, hogy minden jó tiszta legyen. Ha pedig megszáradt akkor törekedjünk arra, hogy a kerti bútorokat védett helyen tároljuk.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. október 3. 13:04