Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Játsszunk a talaj pH-értékével
A talaj pH-ja befolyásolhatja egyes virágok színét és mélyítheti az árnyalatukat. Az antocianinoknak nevezett virágpigmentek felelősek sok virág vörös, lila és kék színéért - ezt szintén befolyásolhatja a pH - írja a balconygardenweb.
Savanyú talaj (pH 7 alatt): A savas talajviszonyok fokozhatják a kék és lila virágszíneket. Ennek oka, hogy az antocianin pigmentek savas környezetben általában markánsabbak. A 7 alatti pH-értékű savanyú talaj mélyítheti az olyan virágok kék árnyalatait, mint a hortenzia vagy egyes rózsafajták.
Lúgos talaj (pH 7 felett): A lúgos talajviszonyok fokozhatják a rózsaszín, piros és narancssárga virágszíneket. Lúgos talajban az antociánok kevésbé válhatnak elérhetővé, ami a rózsaszín, vörös vagy narancssárga pigmenteket eredményezhet. Például a talaj pH-jának növelésével a rózsaszín hortenziák színe mélyebb vörösre változik, egyes rózsáknál a vörös tónusok pedig erősödnek.
Próbáljuk ki a társültetést
A virágok egymás színét is befolyásolhatják: ha például kék virágú növényeket ültetünk narancssárga vagy piros virágok közelébe, olyan színkontrasztot hozhatunk létre, melynek köszönhetően élénkebbek, vibrálóbbak lehetnek a növényeink.
Használjunk természetes színezékeket
A természetességre való törekedés mindig minden esetben fontos, növénytermesztés során pedig ez különösen igaz. Ha élénkebb színűvé szeretnénk tenni a növényeinket, akkor vessük be a természetes színezékeket. Például a répalé, céklalé vagy éppen az áfonyalé természetes pigmenteket tartalmaznak, amelyek átmenetileg színezhetik a virágokat, ha lombpermetként alkalmazzuk őket vagy a talajhoz öntjük.
Használhatunk gyümölcscentrifugát vagy turmixolhatjuk a gyümölcsöket, szűrjük le a levet, távolítsuk el a szilárd, nagyobb részecskéket. Hígítsuk a levet vízzel 1:1-es arányban és egy permetező flakon segítségével vigyük fel a virágokra vagy öntsük a talajhoz. Az egyenletességre mind a két esetben figyeljünk oda! A hatás néhány naptól néhány hétig is eltarthat, ez függ a fajtól és az egyedi tulajdonságoktól is. Ha a szín kezd elhalványulni, újra alkalmazhatjuk a gyümölcslé keverékünket. Mielőtt azonban az összes virágnál bevetnénk, próbáljuk ki egyetlen virágon vagy a növény egy kis részén, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nem okoz semmilyen káros hatást.
Kísérletezés a műtrágyákkal
A foszfor fontos a virágoknak is, ráadásul a színüket is élénkebbé tehetjük vele - ehhez keressünk magasabb foszfortartalmú műtrágyákat. Hozzáadhatjuk a talajhoz is, de a lombtrágyázást is fontolóra vehetjük, mely során a hígított műtrágyaoldatot permetezzük közvetlenül a levelekre. Ez a módszer lehetővé teszi a növények számára a tápanyagok gyors felszívódását és még a színeket is befolyásolhatjuk vele.
Mindig kövessük a műtrágya csomagolásán található utasításokat a kijuttatási arányokra és módszerekre vonatkozóan. Fontos, hogy ne trágyázzuk túl sose a növényeket, mivel ez megégetheti a növényt, kedvezőtlen a termelésnek és a tápanyagegyensúlyt is felboríthatja.
Hő -és vízstressz
Hő-és vízstresszel is lehet módosítani a virágok színén, viszont, ha ezt a módszert választjuk, akkor legyünk nagyon óvatosak és eleinte csak egy növényen kísérletezzünk! A mikulásvirágot például a vörös szín fokozására érdemes lehet eleinte hűvösebb, 15-18 fokos hőmérsékleten nevelni.
Azzal, hogy bizonyos növényeknek a növekedésük egy bizonyos szakaszában kissé csökkentjük a vízmennyiséget, olyan stresszreakciókat válthatunk ki, amelyek fokozzák a virág színét. Például, ha a rózsákat kevésbé öntözzük vagy hagyjuk, hogy a talaj kissé kiszáradjon, akkor mélyebb és gazdagabb színben pompázhatnak tovább.