Az uniós átlag duplája a hazai mezőgazdaság részesedése a GDP-ből

agrarszektor.hu
Magyarországon az uniós átlag dupláját, azaz a GDP 3 százalékát teszi ki a mezőgazdaság részesedése, azonban az ország adottságai és az élelmiszerek iránti növekvő kereslet miatt ez változni fog, a szektor szerepe pedig növekedhet - fejtette ki Czerván György a Vidékfejlesztési Minisztérium felelős államtitkára, a Pilze-Nagy Kft. laskagomba-tenyésztéssel és kereskedelemmel foglalkozó társaság rendezvényén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2010-es külkereskedelmi mérleg szerint az ország rekordot döntött a mezőgazdaságban az uniós csatlakozás óta, hiszen a külkereskedelmi aktívumon belül - ami idén meghaladta az 1,1 milliárd forintot - a mezőgazdaság 38 százalékkal részesedett - írja a kormány.hu

A teljes mezőgazdasági kibocsátás 1800 milliárd forint évente, melyből a növénytermesztés 44, az állattenyésztés 37, a kertészet közel 20 százalékkal részesedik, ezen belül a zöldség aránya 49 százalék, a gyümölcs 20 százalék, a faiskola, dísznövény 14 százalék valamint a szőlő, bor 15 százalék. Czerván György megemlítette, hogy a kapacitások nincsenek kihasználva, mert az ország közel egymillió tonnával több kertészeti terméket tudna létrehozni, az ágazat pedig több százezer család megélhetését biztosítja.

A mezőgazdaságon belül a zöldség-gyümölcs termesztés az elsősorban, ahol új munkahelyeket lehetne teremteni, és ez az élelmiszer iránti növekvő kereslet miatt is lényeges kérdés - jelenette ki Czerván.

A Pilze-Nagy Kft. egy húsz éves múltra visszatekintő, laskagomba-tenyésztéssel és kereskedelemmel foglakozó családi vállalkozás, melyet ma már Európa három legnagyobb cége között tartanak számon a maga nemében. A magyar laskagomba-export 80 százalékát a cég teljesíti, legfontosabb piacuk pedig Németország.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06