Januártól 50 százalékos kamatkedvezménnyel igényelhető agrár forgóeszköz hitel

agrarszektor.hu
A Magyar Agrárkamara közleményében hívja fel a termelők figyelmét, hogy 2013. január 1-jétől az eddiginél kedvezőbb feltételek mellett igényelhető agrár forgóeszköz hitel a Magyar Fejlesztési Bank programja keretében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdaságot sújtó idei csapadékhiány erősen próbára tette az agrártermelőket, a növénytermesztőknél, az állattenyésztőknél és az élelmiszer-feldolgozóknál is komoly likviditási problémák jelentkeztek.

Ezért a kormány úgy döntött, hogy januártól az agrárvállalkozások (növénytermesztők, állattenyésztéssel és halászattal foglalkozó gazdaságok, valamint a szarvasmarha-, baromfi-, sertés- és nyúlágazatban működő termeltetők) a jelenleginél is kedvezőbb feltételekkel igényelhetnek hitelt az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram keretében.

Az Agrár Forgóeszköz hitelszerződéssel már rendelkező, valamint az újonnan szerződött ügyfelek a hitelszerződésükben megjelölt esedékes kamatfizetéshez kamattámogatást vehetnek igénybe. A kamattámogatás mértéke legfeljebb az aktuális hitelkamat 50 %-a, de maximum évi 4 %-pont lehet. A vállalkozások a kamattámogatási kérelem benyújtásától számított első teljes, és az azt követő kamatidőszakok tekintetében már a kamattámogatás mértékével csökkentett kamatot fizetik meg.

A vállalkozások legkésőbb 2013. december 31-ig nyújthatnak be Agrár Forgóeszköz hitelhez kapcsolódó kamattámogatási kérelmet a finanszírozó pénzintézethez. További kedvező változás a hitelezési eljárásban, hogy az agrár forgóeszköz hitel futamideje 3 évről 6 évre változik, és azon belül egy év türelmi idő helyett 3 év türelmi idővel vehető igénybe.

A gazdálkodók által igényelt hitelkamat-kedvezmény a rendelkezésre álló szabad, csekély összegű (de minimis) támogatási körbe tartozik. A szabad keret lekérdezése, zárolása, felszabadítása a pénzintézet és az MVH közötti eljárásban valósul meg. A hitel nem rendeltetésszerű felhasználását, illetve az ahhoz kapcsolódó állami támogatás jogosulatlan igénybevételét az ellenőrző hatóság szankcionálja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?