Agrárháború: az orosz-ukrán konfliktus a mezőgazdaságot is sújtja

agrarszektor.hu
Az orosz-ukrán konfliktus a két ország mezőgazdaságát is érzékenyen érinti. Nem elég, hogy a rendre kiújuló harcok hatására a gabonatermelés visszaesett Ukrajna keleti részében, a szemben álló felek konkrét mezőgazdasági termékekre vonatkozó embargóval is sújtják egymást.

Kevesebb lesz a gabonatermés

Ukrajnában 500-550 ezer tonnával lesz kisebb az idei évre eddig várt 60 millió tonna gabonatermés az ország keleti részében zajló harci cselekmények miatt - közölte az Ihor Svajka ukrán agrárpolitikai és élelmiszeripari miniszter. A tavalyi termés 63 millió tonna volt.

Kölcsönös embargót hirdettek a szemben álló felek

Oroszország hétfőtől megtiltotta a tej és a tejtermékek behozatalát Ukrajnából, amely viszont a sertésimportot állította le a szomszédos országból. Először az ukrán hatóságok jelentették be csütörtökön, hogy leállítják az orosz sertéshúsimportot, mert Brjanszk és Orenburg városokban, valamint a kurszki körzetben afrikai sertéspestis fordult elő. Emiatt az ukrán hatóságok azonnali hatállyal megtiltották az élősertés és feldolgozott termékeik importját Oroszországból.

Másnap Oroszország bejelentette, hogy megtiltja július 28-ától az ukrán tej és tejtermékek importját, mert azok ismeretlen eredetű pálmaolajat tartalmaznak, ami veszélyt jelenthet a fogyasztóra.

Az oroszok adták az első pofont

Az oroszok mérték az első csapást az ukrán mezőgazdasági termékekre, ugyanis már korábban megtiltotta az ukrán burgonya importját, valamint a sertéshúsét, szintén afrikai sertéspestisre hivatkozva. Oroszország ezen felül korlátozza a Petro Porosenko ukrán államfő tulajdonában álló Roshen édesipari cég termékeinek a behozatalát.

Oroszország idén eddig 495 millió dollár értékben importált ukrán mezőgazdasági termékeket, ebből 106,3 millió dollárért tejtermékeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?