Baktériumos talajoltás: meg kell védeni a termőföldeket

agrarszektor.hu
A természetes biológiai megoldásokat, így a baktériumos talajoltást is fokozottan kívánja támogatni a termőföldek védelme érdekében a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Ha folytatódik a mostanihoz hasonló, intenzív mezőgazdasági termelés, a termőtalajok hatvan-hetven év múlva elfogyhatnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A természetes biológiai talajvédelmi módszerek ismertetését az FM az oktatási rendszerben is támogatni kívánja - jelentett be Nagy István, a tárca parlamenti államtitkára. A mikrobiális talajoltó készítményekkel ugyanis környezetbarát módon javítható a talaj szerkezete, a növények stressztűrő-képessége és tápanyagellátása, így segíthetik a fenntartható termelést.

Szkladányi Sándor, a Biofil Mikrobiológiai Géntechnológiai és Biokémiai Kft. ügyvezető igazgatója, a Biofil termékcsaládot kifejlesztő cég vezetője az MTI-nek elmondta: a cég évente több százmillió forintot fordít kutatásra. Gyakorlatilag a társaság összes jövedelmét visszaforgatják a kutatások finanszírozására. A fejlesztést 6-7 éve kezdték, és azon 30-50 szakember dolgozik. A cég múlt évi árbevétele mintegy 300 millió forint volt, duplája az előző évinek.

Számítások szerint hatvan-hetven év múlva elfogyhatnak a termőtalajok, ha a mostanihoz hasonlóan folytatódik az intenzív mezőgazdasági termelés - közölte Pénzes Éva, a Terragro Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója. A talajromlás megállítására a talajoltás lehet az egyik megoldás. A talajoltás hektáronként 7000-8000 forintba kerül, Magyarországon a gazdálkodók 7-8 százaléka használ valamilyen talajoltót.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?