2024. augusztus 24. szombat Bertalan

Büntetőbíróság előtt a gazda, akit 1,5 milliárdra pereltek lepkeirtás miatt

agrarszektor.hu
Természetkárosítás büntette és más bűncselekmények miatt büntetőbíróság elé idézték azt a kokadi gazdát, aki az ügyészség szerint több szükséges engedély nélkül végzett cserjeirtást kiemelt jelentőségű természet-megőrzési területen. A termelőt korábban polgári eljárásban 1,5 milliárd forintra perelték a fokozottan védett keleti lápi bagolylepke egyedeinek vélt megsemmisítése miatt, de a bíróság a hajdúsági gazdát felmentette. Az ügyészség a mostani büntetőeljárásban a bagolylepkék mellett mocsári békaliliom, rostos tövű sás és békakonty megsemmisítésével vádolja a termelőt, de már jóval kisebb összegű kártételt állapított meg.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Tanúk és szakértők meghallgatásával csütörtökön és pénteken folytatódik az a büntetőeljárás, amelyet G. Ernő kokadi gazda ellen természetkárosítás és más bűncselekmények miatt indított a Debreceni Járási Ügyészség. A vádirat szerint a gazda 2012-ben nem kért meg minden szükséges engedélyt ahhoz, hogy fakitermelést végezhessen Kokadon, a Kék-Kálló völgyében lévő földterületein. Az érintett földek kiemelt jelentőségű természet megőrzési területként a Natura 2000 hálózathoz tartoznak - közölte az MTI.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A vádlott a munkálatokkal igazolhatóan 54 fokozottan védett keleti lápi bagolylepkét pusztított el, amellyel 13,5 millió forint kárt okozott - állítja az ügyészség. A lepkék mellett 200 tő mocsári békaliliom, két zsombék rostos tövű sás és 16 tő békakonty veszett oda, amellyel további 1,2 millió forint rongálási kár keletkezett.

A mostani büntetőügy előtt a termelővel szemben polgári per is indult, amelyben a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség 1,5 milliárd forintot követelt arra hivatkozva, hogy a termelő a földterületén végzett mezőgazdasági munkálatokkal 6 ezer, egyenként 250 ezer forint eszmei értékű bagolylepke pusztulását okozta. A Debreceni Ítélőtábla azonban idén júniusi jogerős határozatával felmentett a gazdát, mert nem találta bizonyítottnak a vádakat.

A polgári bírósági eljárásban például a védett faj legelismertebb szakértőjét is meghallgatták, aki kijelentette, máig nem tudni biztosan, hogy a keleti lápi bagolylepke hol él, mivel táplálkozik, illetve hol és hogyan telel. Így viszont nem lehet alátámasztani azt az állítást, hogy a gazda a szárzúzással és a fakivágással a lepke tápnövényét és a cserjén áttelelő egyedeit elpusztította. A lepke kokadi jelenlétéről az illetékes természetvédelmi őr is ellentmondásosan nyilatkozott: állítása szerint a környéken tíz-tizenötször látott ilyen lepkét életében, hernyót pedig egyszer, Újlétán

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. augusztus 23. 16:31