Városi parkolókban hozzák létre a jövő minifarmjait

agrarszektor.hu
Az áruszállító konténereket már régóta hasznosítják ideiglenes lakásokként, éppen itt volt tehát az ideje, hogy a mezőgazdaság is felfedezze őket. Mivel könnyen mozgathatók, és viszonylag kis helyen elférnek, egyszerűen átalakíthatók afféle városi minifarmokká, ahol a kezdő gazdálkodók gyors sikerélményhez juthatnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tapasztalatlan termelők többnyire minimális befektetéssel szeretnék elindítani agrárvállalkozásukat, míg a fogyasztók gyakran a szűkebb környezetükből akarnak élelmiszertermékekhez jutni, hogy biztosak lehessenek azok frissességében, és a megbízható minőségben. Ezt a két jogos igényt kapcsolta össze a Washingtonhoz közeli Rockville-ben működő Federal Realty Investment Trust, amely a bostoni Freight Farms céggel szövetkezve épít ki városi minifarmokat szerte az Egyesült Államokban.

Az ötlet végtelenül egyszerű, és részben a szükség szülte. A Federal Realty ugyanis 32 helyen birtokol és működtet bevásárlóközpontokat az USA-ban, ezekhez pedig számos - eddig üresen árválkodó, nem kihasznált - parkoló tartozik. A cég feláldoz belőlük néhányat, hogy az arra vállalkozó, kezdő helyi gazdálkodók élelmiszer-termelést folytassanak rajtuk. Természetesen nem az aszfalt felkapálását várják el tőlük, hanem az oda kirakott, leselejtezett áruszállító konténerek benépesítését haszonnövényekkel.

A 7,5 tonna súlyú, körülbelül 12 méter hosszú, 2,5 méter széles és csaknem 3 méter magas tárolóeszközök ideális terepként szolgálnának például a zöldségtermesztéshez. A beléjük telepített hidroponikus rendszer jellegzetessége, hogy nem talajon nevelik a növényeket, hanem tápfolyadékkal gondoskodnak róluk, hordozóanyagként kőzetgyapot szolgál, a vízfelhasználás pedig csak a töredéke a hagyományos termesztési módokhoz képest.

A Leafy Green Machine nevet viselő konténerek klímával, LED-világítással vannak felszerelve, és természetesen a vízellátás is biztosított bennük. A kezdő gazdálkodóknak tehát "csupán" a növényekkel kellene törődniük, a talajművelésre, az időjárási kihívásokra való reagálásra nem kellene időt pazarolniuk. Kalkulációk szerint egy-egy ilyen konténer tökéletesen alkalmas arra, hogy heti 500 fej salátát érleljenek és takarítsanak be belőle.

A minifarm ára 85 ezer dollár, amihez évente mintegy 13 ezer dolláros rezsiköltség járul (ez összesen nagyjából 28 millió forintot tesz ki). A komplett rendszer napi 100 kWh energiát fogyaszt, vagyis meglehetősen zöld megoldásnak tűnik. Az Egyesült Államokban alighanem sokak számára lehet ez vonzó, hiszen az új farmereknek gyakran okoz gondot a megfelelő termőhely megtalálása. A jól felszerelt konténerekben azonban mindenhez hozzájuthatnak, ráadásul közel lennének a fogyasztókhoz, illetve az éttermekhez, zöldségesekhez, az ötlet tehát a helyi közösségek erősödéséhez is hozzájárulhat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06