Itt a csehek nagy dobása: ez forradalmasíthatja az egész zöldségtermesztést

Itt a csehek nagy dobása: ez forradalmasíthatja az egész zöldségtermesztést

agrarszektor.hu
Csúcstechnológiás vízkultúrás megoldást fejlesztett ki a prágai GreenTech startup, amellyel a városi kertészetek az időjárási viszonyoktól függetlenül, egész évben zöldséget termeszthetnek. A növények ugyanis olyan konténerekben - függőlegesen elrendezett, termőtalaj helyett tápoldatot tartalmazó tálcákban - fejlődnek, amelyekben a környezeti körülmények teljeskörűen szabályozhatók.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

A cseh startup cég ötlete a Siemens megoldásainak segítségével kelt életre. A konténerek vezérlőrendszerét például SIMATIC S7-1200 sorozatú vezérlőkből és Unified vizualizációs megoldásból, valamint PSU6200-as tápegységekből alakították ki. Ez a megoldása folyamatosan monitorozza a hőmérsékletet, a levegő nedvességtartalmát, valamint szabályozza a tápfolyadék mennyiségét és beállítja a napfényt helyettesítő okos, digitálisan vezérelhető LED lámpák színspektrumát. A kívánt értékek ezzel a technológiával minden állványra külön, pontosan beállíthatók a konténerekben - írja közleményében a Siemens Zrt.

Minthogy a belső klíma a növekedés minden szakaszában ideális körülményeket teremt a növények fejlődéséhez, a városi kertészetek vegyszerek használata nélkül, egész évben vitamindús zöldséggel láthatják el a helyi fogyasztókat. A GreenTech megoldása ráadásul rendkívül fenntartható alternatívát kínál, mivel a mezőgazdaság hagyományos módszereihez képest akár 95 százalékkal csökkenti a vízfogyasztást.

A világ folyamatosan növekvő népessége az élelmezés szempontjából is mind nagyobb kihívást jelent. Századunk közepén várhatóan tízmilliárd ember él majd a Földön, miközben nemcsak a termőföldek fogynak, hanem a vízkészlet is egyre szűkösebb. Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re a jelenlegi mennyiségénél 70 százalékkal több élelmiszert kell termelnünk ahhoz, hogy mindenkinek jusson, miközben a fejlett országokban a fogyasztók a termékek eredetére és összetételére, előállításuk fenntarthatóságára nézve mind nagyobb átláthatóságot várnak. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar elkerülhetetlen átalakítását a konténeres kertészetek helyben hozzáférhető, hatékony megoldással segíthetik, akár olyan extrém időjárási környezetben is, mint a sarkvidéki klíma.

Címlapkép forrása: Siemens Zrt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?