Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Idén jobb minőséget és magasabb hozamokat várnak a hajtatottpaprika termelők. Az idei évben eddig nem történt súlyosabb időjárási vagy növényvédelmi probléma, ezért kiegyensúlyozott szezonra és stabil árakra számíthatnak az ágazat szereplői. A kereslet ugyancsak jól alakul mind a bel - mind az export piacokon. A magyar vásárlók egyre inkább figyelnek a termék származására, és szerencsére egyre kevesebb az átcsomagolt áru - mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnöke az agrárszektor.hu-nak.
A magasabb hozamok egyik oka, hogy csökkentek a fajlagos költségek, így stagnáló termelői árak mellett is jobb megtérülést tudtak elérni a termelők.
A hazai gazdák az elmúlt években korszerűbb, magasabb légterű, részben automatizált berendezéseket építtettek, modernizálták az öntözést és a tápanyag utánpótlást, valamint sokan áttértek a talajnélküli termesztésre. Érdemes megemlíteni, hogy a paprikatermesztésben is rohamosan terjed az integrált-biológiai növényvédelem.
Magyarországon idén 1500-1600 hektár felületen hajtatnak, szabadföldön pedig 900 hektáron termesztenek paprikát.
Üvegházakban körülbelül 80-100 hektáron egész évben termelnek TV (cecei) és hegyes erős paprikát, így minden hónapban van magyar paprika a piacon. A fajtatípusok szerinti összetételt figyelembe véve a hajtatásban 65 százalékkal a TV paprika uralja a piacot, míg a kápia paprika csak 20 százalékot tesz ki - közölte a Fruitveb elnöke.
Nem csak a TV paprika...
A belföldi frisspiacot júniustól októberig 98 százalékig szolgálja ki a magyar paprika, a legkritikusabb a januártól márciusig tartó időszak, amikor csak 20 százalék a hazai termés. Éves szinten 25-30 ezer tonna frisspiaci termék kerül exportra, ebből május és október között 60 százalékban TV paprika, július és október között 30 százalékban kápia kerül a külföldi piacokra.
A paradicsompaprika és a hegyes erős paprika egészben kerül exportra, de jelentős a konzervipari exportunk is, főleg a német piacra. Az import éves szinten 6-9 ezer tonna, de ez leginkább csak a téli hónapokban jellemző. A szabadföldi paprikáknál a kápia és a paradicsomalakú paprika vezetik az import piacot 35 százalékkal.
Idén a TV paprika termelői árai januártól húsvétig 10-15 százalékkal haladták meg a 2016-os szinteket, majd június végéig átlagban 5 százalékkal alacsonyabb szinteken stabilizálódtak. Magyarországon a legtöbbet vásárolt paprika típus még mindig a TV paprika, de az elmúlt években mérséklődött a kereslet iránta, mert a fiatalabb korosztály és az idegenforgalom növekedése miatt nő a pirosra érő típusok iránti érdeklődés. Főleg a nyári időszakban egyre többen keresik a hegyes erős paprikát, és az elmúlt 4-5 évben drasztikusan növekszik a belföldi kereslet, és az export is a kápia paprika iránt. Mivel a kaliforniai paprika az egész évben keresett típus, ezért érdemes lesz megoldani a gazdaságos termesztését az elkövetkezendő években. Ha technológiai korszerűsítésekkel gazdaságosabban tudnánk termelni a paradicsomalakú paprikát, akkor sokkal többet tudnánk értékesíteni a frisspiacon belföldön és külföldön egyaránt - tette hozzá Ledó Ferenc.
Főbb célok a fajtanemesítésben
A klímaváltozás miatt egyre több új kórokozó, és kártevő jelenik meg az ültetvényekben, amelyek ellen a rezitencianemesítéssel lehet a legjobban védekezni. A hazai paprika fajtanemesítésre jellemző, hogy hajtatásban főleg a vírus ellenállóság nemesítésébe fektetik a hangsúlyt. A leggyakoribb kórokozók közé tartozik a dohány mozaik vírus, a paradicsom bronzfoltosság vírus, és - habár eddig még csak szabadföldön okozott kárt -, egyre nagyobb kihívást jelent az uborka mozaik vírus elleni védekezés is. Fontos előrelépés, hogy a paprika lisztharmat ellen már megjelentek az első rezisztens és toleráns fajták. A rezisztens fajták jelentősége abban rejlik, hogy esetükben könnyebb és biztonságosabb az integrált növényvédelem megvalósítása.
A főbb célok a fajtanemesítésben - hajtatásban és szabadföldön is egyaránt - a nagyobb gyökérzet, az erősebb lombozat, és a nagyobb, darabosabb termés. Emellett felértékelődött a magasabb beltartalmi értékekkel rendelkező fajták előállítása is, ahol fontos a jó íz, a héjvastagság és a cukortartalom is.