Kevesebb, de jobb búza termett a fajtakísérletekben

agrarszektor.hu
Az idén alacsonyabb lett az őszi búza termésmennyisége, a beltartalmi értékek azonban jobbak a tavalyiaknál. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT), valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) 45 búzafajtát vizsgált 2017-ben a kisparcellás posztregisztrációs fajtakísérletében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Lezárult a VSZT és a GOSZ őszi búza fajtakísérleti munkája 2017-ben. A szakemberek az idén összesen 45 búzafajtát vizsgáltak. A kísérleti helyek átlageredményei a termésmennyiségben kissé elmaradnak a tavalyitól, de  a beltartalmi értékek jobbak voltak, mint egy évvel ezelőtt - mondta Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács igazgatója.

A GOSZ és a VSZT immár tíz éve szervezik a kisparcellás őszi búza posztregisztrációs fajtakísérletet, amelyet ezúttal is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) fajtakísérleti osztálya végzett.

A szakmai felügyeletet ez évben is a Fajtakísérleti Innovációs Tanács biztosította - tájékoztatott az igazgató.

A 45 fajta őszi búzát tavaly ősszel a NÉBIH szakembereinek közreműködésével vetették el az ország tíz településén - Mosonmagyaróváron, Szombathelyen, Jászboldog-házán, Tordason, Szarvason, Iregszemcsén, Eszterágpusztán, Székkutason, Debrecenben és Gyulatanyán. Ez a nagy területi lefedettség lehetővé teszi, hogy eltérő talajadottságok, klimatikus viszonyok, csapadékellátottság közepette is megmutassák a kísérletben résztvevő fajták, milyen eredményekre képesek - közölte Polgár Gábor.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

A nyári aratást követően minden fajtát különféle vizsgálatoknak vetettek alá a szakemberek.

A szemtermés mellett megvizsgálták a nyersfehérje-, a sikér- és a nedvességtartalmat, valamint három, jó minőséget adó termőhelynél alveográfos vizsgálatokat is végeztek, amelyekkel a sütőipari felhasználhatóságot értékelték.

A minőségi paramétereknél - az adott tulajdonság fajtára jellemző stabilitásának legegyszerűbb bemutatására - a termőhelyek átlagához viszonyított ingadozás relatív, százalékos mértékét is feltüntették az eredmények között. A stabilitásnál szinte minden vizsgált tulajdonságnál kirajzolódtak a "stabil és jó", a "környezeti hatásokra érzékenyebb" és a "stabil, de az átlagosnál gyengébb" fajták csoportjai. A kísérletek eredményeiről készült összefoglaló kiadványt a Vetőmag Szövetség idén is közzétette a honlapján: http://www.vszt.hu/uploads/gosz-vszt2008/gosz_vszt_buza_2017.pdf

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?