Ez rengeteg magyar gazdát érint: fontos hírek érkeztek a búzáról

Ez rengeteg magyar gazdát érint: fontos hírek érkeztek a búzáról

agrarszektor.hu
Egy sikeres mezőgazdasági szezon megalapozásának első lépése a megfelelő fajta megválasztása. Ebben nyújt a gazdálkodók számára hasznos, objektív segítséget a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos őszi búza és őszi káposztarepce posztregisztrációs fajtakísérlete, amelyeknek legfrissebb eredményeit összefoglaló kiadványokban tették közzé minden érdeklődő számára a szervezők.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az őszi vetésű, hosszabb érésidejű szántóföldi kultúrák között Magyarországon a legjelentősebb a közel 900 ezer hektáron termesztett őszi búza, valamint a 174 ezer hektáros vetésterületű őszi káposztarepce. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara posztregisztrációs kísérletei hosszú ideje látják el objektív információval a gazdálkodókat a fajtákkal kapcsolatosan - derül ki a szervezetek közös közleményéből.

A gazdálkodás első lépcsője a megfelelő fémzárolt vetőmag kiválasztása, a fajtakísérleteink ezen a területen nyújtanak fontos információkat az egyes fajták teljesítményéről. Ezek között évről-évre megjelennek az újonnan regisztrált fajták is. A nemesítők évtizedekre előretekintő munkája rendkívül fontos a hazai mezőgazdaság versenyképessége szempontjából, hiszen olyan kihívásokkal kell megbirkózni az általuk nemesített fajtáknak, mint a klímaváltozás és az időjárási szélsőségek fokozódása

- hangsúlyozta Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mezőgazdaságért felelős alelnöke szerint a fajtakísérletek eredményei mindig fontos támpontot adtak a gazdáknak, ez az idei, extrém időjárású esztendőben hatványozottan igaz. A vizsgálatok ugyanis választ adtak arra, hogy mely fajták, hibridek tudnak jobban teljesíteni rendkívüli körülmények között.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke szerint minden évben érezhetően nagyobb figyelem kíséri az eredmények megjelenését. Az elmúlt években a jövedelmezőség csökkenése még fontosabbá teszi a fajtaválasztást. A kísérleti rendszer eredményeinek felhasználása a következő termesztési év jövedelmezőségének alapja lehet.

A 17. GOSZ-VSZT-NAK őszi búza fajtakísérletben szereplő, összesen 52 fajtát az ország 8, különböző termesztési adottságú helyszínén - Bólyban, Füzesabonyban, Hajdúböszörményben, Martonvásáron, Mosonmagyaróváron, Szarvason, Szegeden, valamint Szombathelyen - vetették el ősszel. A kísérletsorozat fajtáit idén korai és középérésű éréscsoportra bontva állították be, és minden fajta azonos vetőmagnormával került a földbe. A kísérlet kivitelezésébe bekapcsolódó fajtatulajdonosok a parcellák fajtáit kódolva kapták, így biztosított volt a pártatlan kezelés és eredményközlés. A mosonmagyaróvári fajtasort a Széchenyi István Egyetem által szervezett bemutató keretében tekinthették meg a látogatók. A kísérletek felügyeletét és a lebonyolítással kapcsolatos feladatokat a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) látta el.

A GOSZ-VSZT-NAK fajtakísérletei között 2019 óta folyamatosak az őszi káposztarepce kísérletek. A 2024-es kísérletben 8 fajtatulajdonos összesen 15 hibridet indított, melyből a középérésű csoportba 11, a korai éréscsoportba 4 hibrid került. A kísérletek helyszínei Bóly, Bödönhely, Püski, Sopronhorpács, Taktaharkány és Vámosszabadi voltak. A 2023/24-es őszi káposztarepce vetési időszakát követően a taktaharkányi kísérletet a súlyos csapadékhiány, a pocok-kártétel és a rendkívül kiegyenlítetlen, gyenge fejlődésű növényállomány miatt ki kellett zárni. Az áttelelés a többi kísérletben problémamentes volt. Az év első négy hónapjában az országos helyzettel megegyezően súlyos csapadékhiány sújtotta a területeket, mely erősen éreztette hatását a terméseredményekben. A betakarítások időben és zavartalanul zajlottak. Az eredmények értékelése során a fajták olajtartalmát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gyorsvizsgálatra alkalmas berendezése segítségével vizsgálták.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 15. 14:34