Javában zajlik az aratás Zala megyében: kiderült, milyen hozamokra számítanak idén

Javában zajlik az aratás Zala megyében: kiderült, milyen hozamokra számítanak idén

MTI
Az őszi árpa csaknem 98 százalékát learatták Zala megyében, a szántóföldeken megkezdődött az őszi búza, valamint a magborsó betakarítása - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A közel 6 ezer hektáros árpaföldeken átlagosan 5,5 tonna termést takarítottak be hektáronként, 0,2 tonnával többet, mint az elmúlt évben. A learatott őszi búza átlaghozama 0,5 tonnával haladta meg a tavalyi átlagot: a 24 328 hektáros vetésterület 10 százalékán aratták le a búzát, a hektáronkénti átlaghozam 6,8 tonna - ismertette Sabján Krisztián. Hozzátette: az előzetes becslések alapján a 13 644 hektáron termelt repcéből hektáronként 2,8 tonna termésre számítanak. A Zala megyei gazdálkodók a nyári időszakban 45 099 hektáron takarítják be a termést: az őszi árpa, a búza és a repce mellett 342 hektáron rozst, 758 hektáron tritikálét, 1304 hektáron tavaszi árpát, 586 hektáron zabot, kisebb területen pedig a magborsót aratnak. 

Az elhúzódó hűvös, sőt néha fagyos tavaszi időjárás miatt Zalában egy héttel később kezdődött az aratás, mint a korábbi években. A szánföldi munkák zavartalanul folynak, az aszály miatt az időnként előforduló csapadéknak örülnek a gazdák. A hetek óta tartó aszályos időszak főként a kukorica állományokat viseli meg, az alsó levelek sok helyen már elszáradtak, míg a napraforgó a mély gyökérzete miatt jobban bírja a szárazságot. A megyében 27 080 hektáron kukoricát termelnek, a napraforgó vetésterülete pedig 9420 hektár.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03