Gabonahegyek nőnek a tárolókban a rossz árak miatt

agrarszektor.hu
A tartósan alacsony gabonaárak mellett egyre visszafogottabb a termelők értékesítési kedve, emiatt pedig folyamatosan nő a tárolási idő és a készletnagyság. A gazdák a készletfelhalmozódás ellen megfelelő fajtaválasztással és jól működő tárolási technológiával készülhetnek fel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tartósan alacsony gabonaárak miatt a gazdák az értékesítés helyett egyre inkább a készletezésre rendezkednek be - állapította meg Tresó István, a K&H főosztályvezetője a K&H és az Agrár Európa Kft. által szervezett Agrár Klub legutóbbi rendezvényén. A megváltozott piaci helyzet okozta jelentős készletfelhalmozódás miatt a termelőknek egyrészt a megfelelő genetika kiválasztásával már a vetést megelőzően figyelembe kell venniük a megnövekedett tárolási időt, másrészt megfelelő kapacitással és technológiával kell rendelkezniük ahhoz, hogy a betakarításra kerülő gabona minősége és beltartalma megmaradjon.

Jelenleg a tárolók műszaki színvonala, illetve a tárolástechnológia nem minden esetben felel meg a piaci elvárásoknak, ami lényegesen rontja a hazai termelők értékesítési lehetőségeit a nemzetközi piacokon

- hívta fel a figyelmet Tresó István.

Az utóbbi négy évben kiegyensúlyozott volt a globális gabonakibocsátás, amit az elmúlt évek szárazsága és az USA extrém időjárási eseményei sem befolyásoltak érdemben - mondta Török Bálint, az ADM Kft. szakértője.

A mintegy 7 millió tonna raktárba kerülő kukoricából a 2017 és 2018-as idényben mintegy 1,5 millió tonna kerülhet exportértékesítésre

- szemben a 2016-2017-es idény 3,5 millió tonnájával -, ami Magyarország számára azt jelenti, hogy hosszan elhúzódó exportra kell felkészülni. A búza és a kukorica esetében is még további árcsökkenésre kell számítani, mivel a jelenlegi árakon Magyarország nem versenyképes a nemzetközi piacokon, és alapvetően a hazai feldolgozóipar tartja fenn a keresletet. A napraforgó és repce esetében talán még ennél is nehezebb a helyzet. Habár idén kisebb termésmennyiséggel lehet számolni, a külföldi feldolgozók jól telítettek, így nem sok lehetőség van az exportra - hangsúlyozta Török Bálint.

A hazai terménytárolók között jó és rossz minőségűek egyaránt vannak, függetlenül attól, hogy új vagy régi építményről van szó - mondta Párkányi Gábor, az SGS Hungaria Kft. üzletágvezetője. Ahhoz, hogy a megtermelt gabona minősége és beltartalmi értékének megóvása biztosítva legyen, és ezzel a tárolás alatti veszteségeket minimalizálni lehessen,

a megfelelően előkészített tároló csak egyike a fontos elemeknek. Legalább ilyen fontos a betárolt termény tisztasága és szárazsága, a tárolási magasság, a betárolás módja, illetve az állag- és minőségromlást megelőző eljárások használata.

Sok esetben a nem megfelelő tárolási technológia - ezen belül is főként a tárolás során elhanyagolt árukezelés - súlyos értékromlást eredményez. Ez pedig különösen veszélyes lehet akkor, amikor egyre hosszabb tárolási periódusra van szükség - tette hozzá a szakember.

A számtalan abiotikus tényező közül leginkább a nem megfelelő csapadékmennyiség és vízhiány jelenti a fő problémát, míg a biotikus hatások sorában az idegen, invazív növények, állatfajok és kórokozók megjelenése veszélyes különösen, mivel nagyban rontják az eltarthatóságot - közölte Cseuz László, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. kutatója. A cél, olyan rezisztens fajták nemesítése, amelyek termőképesség, stabilitás és minőség szempontjából is jobbak fajtatársaiknál.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?