Most jött: elhagyta Ukrajnát az első gabonaszállító hajó

Most jött: elhagyta Ukrajnát az első gabonaszállító hajó

MTI
A 26 ezer tonna kukoricával megrakott Razoni nevű hajót augusztus másodikán Isztambulba várják ellenőrzésre, majd folytatja útját a libanoni Tripoli felé. Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta ez volt az első alkalom, hogy gabonaszállító indult útnak az odesszai kikötőből. Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőreinek egyike, területén jelentős mennyiségben termesztenek búzát és kukoricát. Ukrán adatok szerint az előző évi betakarításból több mint húszmillió tonna gabona vár még exportra. A Sierra Leone-i zászló alatt hajózó Razonit további hajók követik majd. A hírt Olekszandr Kubrakov infrastruktúráért felelős ukrán miniszter is megerősítette.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kubrakov közleményében azt írta: Ukrajna partnereivel közösen újabb lépést tett annak érdekében, hogy elejét vegyék a világméretű éhínségnek. Hozzátette, legalább egymilliárd dollár bevételre számítanak a forgalom újraindulásának köszönhetően. Jelezte: Odessza térségében 16 másik hajó várakozik útra készen. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Interfax hírügynökség jelentése szerint "meglehetősen pozitív" fejleménynek nevezte az első gabonaszállító hajó elindulását. Szavai szerint ez jó lehetőséget teremt arra, hogy teszteljék, mennyire hatékonyak azok a mechanizmusok, amelyekről az isztambuli tárgyalásokon egyezett meg az orosz és az ukrán fél.

EZ IS ÉRDEKELHET

Oroszország és Ukrajna július végén Törökország és az ENSZ közvetítésével megegyezett a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról. Ezzel egyidejűleg Oroszország engedélyt kapott arra, hogy a nyugati szankciók ellenére mezőgazdasági termékeket és műtrágyát exportálhasson. A két egyezmény célja, hogy enyhítse a globális élelmiszerválságot és elkerülhetővé váljon az éhínség. António Guterres ENSZ-főtitkár is üdvözölte a hétfői gabonaszállítmány elindítását, és reményét fejezte ki, hogy még több ilyen hajó kelhet majd útra annak érdekében, hogy enyhüljön a globális élelmiszerválság. Guterres közleményében jelezték azt is, hogy az ENSZ világélelmezési programja 30 ezer tonna búzát tervez megvásárolni és elszállítani Ukrajnából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?