Gödörben az ukrán gabonapiac: hatalmas kiesésre számíthatnak a gazdák

Gödörben az ukrán gabonapiac: hatalmas kiesésre számíthatnak a gazdák

agrarszektor.hu
Naponta lehet híreket olvasni a szomszédban dúló háborúról, azon belül is az ukrán mezőgazdaságról, gabonapiacról. Azt már tudni lehet, hogy nem túl rózsás a helyzet, olyannyira nem, hogy az ország agrárminisztériuma közölte, éves szinten mintegy 43%-kal, 141 millió tonnára esett vissza júniusban az ukrán gabonaexport.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mindennek ellenére a 2021-22-es időszakban a kivitel 8,5 százalékkal, 48,5 millió tonnára nőtt, köszönhetően a februárt megelőző magas volumennek. A háború kezdetét követően azonban erőteljesen visszaesett a kivitel, hiszen az oroszok blokád alá vonták a fekete-tengeri kikötőket, élelmezési váltságot kiváltva ezzel Afrikában és a Közel-Keleten és az egekbe lőve az élelmiszerárakat világszerte. A búza exportja a 2021-22-es időszakban 18,7 millió tonnára nőtt az egy évvel korábbi 16,6 millió tonnáról, míg a kukorica kivitele 23,5 millió tonnát tett ki, szemben az egy évvel korábbi 23,1 millió tonnával. Az árpaexport 5,8 millió tonnára nőtt 4,2 millió tonnáról - írja a Világgazdaság a Reuters alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ukrán kormány szerint idén az ország körülbelül 65 millió tonnányi gabonát és olajos magvat takaríthat be, ami nagyon jelentősen alulmarad tavalyhoz képest, 2021-ben ugyanis ez 106 millió tonna volt. A csökkenés okai talán nem meglepőek, a háborúban elvesztett területek és az alacsonyabb hozamok okozzák ezt a negatív változást. A minisztérium, mint mondta, az ország déli és keleti részén a betakarítás is elkezdődött, és 293,800 tonna termést már be is gyűjtöttek a bevetett területek mintegy 1 százalékáról, 131,500 hektárról. Az átlagos hozam tehát hektáronként 2,23 tonnára rúgott.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?