Egyre komolyabban veszik: újra felmérik az öntözési igényeket

agrarszektor.hu
Újra felméri az öntözésfejlesztési vízigényeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Cél, hogy a 80 ezer hektáros mai öntözött terület 300 ezer hektárra növekedjen. A felmérést a falugazdászok bevonásával hajtják végre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az októberében megjelent öntözésfejlesztési stratégiáról szóló kormányhatározat célul tűzi ki az öntözéses gazdálkodás elterjesztését - állapítja meg a NAK közleménye. A stratégia részeként a kamara vállalta, hogy 2014 után az öntözésfejlesztés megvalósítása szempontjából reális területeken újra felméri a vízigényeket. A felmérés 2017. december 1. és 2018. január 31. között több mint 1,2 millió hektárnyi területre és 43 ezer kamarai tagra terjed ki. A vízigény-felmérést az öntözéses gazdálkodás lehetséges területeihez, a vízgyűjtő rendszerekben rendelkezésre álló vízkészletekhez és a tényleges öntözési igényekhez igazítják, meghatározva a fejlesztési irányokat.

A felmérés a falugazdászok közreműködésével valósul meg, akik az öntözőrendszerek hatásterületén gazdálkodókkal közösen töltik ki az e célra készült internetes adatrögzítő felületet. A kérdőívet is tartalmazó felület kitöltésével parcellaszinten láthatóvá válnak azok a területek, ahol valós igény mutatkozik öntözésre.

A falugazdászok a felmérésnél hozzájáruló nyilatkozatot is kérnek a termelőktől, amely alapján a gazdálkodók adatai és parcellái felhasználhatók lesznek a stratégiához. Az elképzelések célja, hogy a 80 ezer hektáros jelenlegi öntözött terület minimum 300 ezer hektárra növekedjen. Ezen belül is cél a kertészeti kultúrák, illetve a szőlő- és gyümölcsültetvények arányának emelése, elsősorban felszíni vízkészletek felhasználásával, illetve a felszín alatti vízkészlet igénybe vételének minimalizálása és a víztakarékos öntözési technológiák alkalmazása mellett. Az öntözésfejlesztési stratégiát 2018. április 30-ig kell előterjeszteni a kormány számára - rögzíti a közlemény.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?