Komoly támogatást kaphat, aki ilyen növényt termeszt: egyre többen vágnak bele

Komoly támogatást kaphat, aki ilyen növényt termeszt: egyre többen vágnak bele

MTI
A kertészeti ágazatot érintő üzemkorszerűsítési eredményekről, valamint a támogatási és fejlesztési lehetőségekről tartott előadást Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításon - tájékoztatta az Agrárminisztérium közleményben az MTI-t.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt időszakban jelentős támogatási lehetőségek nyíltak meg fejlesztésre mind a zöldség-, mind a gyümölcságazat számára. Közel 2 millió négyzetméter új növényházi felületet létesülhet, ebből új üvegházként közel 900 000 négyzetméter, ami képes az egész évben biztosítani azt a fogyasztási igényt, amely a hazai lakosság számára nélkülözhetetlen. 

Azt gondolom, hogy ez komoly eredmény, közel 90 milliárd forint értékben

 - jelentette ki Papp Zsolt György. A vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár elmondása szerint a kertészeti ágazatban az egyik legmeghatározóbb az üzemkorszerűsítés, a kertészeti gazdaságok technológiai megújulásához segítséget nyújtó kiírás alapján 2600 vállalkozás újíthatja meg a gépparkját.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Hangsúlyozta: az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés kapcsán egy olyan komplex pályázati konstrukció került kidolgozásra, ami képes egyszerre támogatni a gyümölcsültetvény telepítés minden mozzanatát. 2017-ben már volt egy hasonló kezdeményezés, akkor mintegy 2100 hektárnyi új ültetvény létesült, 2021-ben pedig 2650 hektárnyi telepítési igény érkezett be a gazdák részéről, ahol korszerű gyümölcsültetvényeket hozhatnak létre. Február végétől ismét elérhető ez a támogatási konstrukció, annak érdekében, hogy olyan ültetvények jöjjenek létre, amelyek kizárják az időjárási kockázatokat - tette hozzá. A gombaágazat a legdinamikusabban fejlődőek közé tartozik, közel 40 milliárd forintos támogatási igény érkezett be a gombaelőállító üzemek fejlesztésére kiírt felhívásra - mondta Papp Zsolt György.

Összességében elmondható, hogy több mint 160 milliárd forint támogatási igény érkezett be a kertészeti ágazat részéről. Bízunk benne, hogy az elkövetkezendő időben ezek a projektek minél hamarabb megvalósulnak és hozzájárulnak a gazdaság fejlődéséhez, stabil alapot jelentenek az élelmiszeripar számára

 - egészítette ki.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója kijelentette: a magyar zöldség-gyümölcs termesztő nemzet. Ahhoz, hogy ez az ágazat biztonságban, stabilan tudjon fejlődni, a legfontosabb a belföldi fogyasztás szintjének tartása. Felidézte: az AMC három gyümölcs termékpálya esetében: meggy, dinnye és alma esetében végzett fogyasztásösztönző kampányokat, amelyek alkalmazkodtak a kor kihívásaihoz. Az egészséges táplálkozás elképzelhetetlen napi gyümölcsfogyasztás nélkül, az elmúlt időszakban javultak az itthoni adatok, de fontos növelni a fogyasztási szintet - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?