Nagyon veszélyes lehet a meleg tél a betárolt gabonákra

agrarszektor.hu
Kedvez a gabonakártevők elszaporodásának az évszakhoz képest változékony, meleg és párás idő. A kártevők így rövid idő alatt az egész betárolt termésben elterjedhetnek, rontva ezzel annak minőségét és megakadályozva a határidős szállításokat. A gázosítás segíthet, de jól kell megválasztani az időpontot, mert ha szermaradványok vannak az áruban, azt ugyanúgy visszautasíthatják, mintha kártevőkkel fertőzött lenne.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

December első felének meleg, párás időjárása kedvez a raktári gabonakártevőknek - húzza alá közleményében a Concordia Közraktár Zrt. A felszaporodott rovarállomány pedig akár a teljes készlet minőségét is ronthatja. Ráadásul, ha egyszer felszaporodtak a kártevő rovarok, már hiába lesz újra hideg, a gabonában élő egyedek ettől már nem pusztulnak el.

A problémát elsősorban gázosítással lehet kezelni, amelynek időpontja meghatározó az áru minősége és értékesítése szempontjából. A raktári készleteket folyamatosan ellenőrizni kell, és időben elkezdeni a kezelést - hangsúlyozta Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója.

Az árut az átvevők visszautasíthatják, ha élő kártevőt találnak a gabonában, de azért is, ha szermaradványt tartalmaz. Ha a tárolt gabona belső hőmérséklete hirtelen emelkedik, vagy ha a raktárból vett, átrostált mintában kártevőket találnak, azonnal lépni kell - hangsúlyozza a vállalat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?