Durva, ami az ukrán gabonával történik: meglepő hírek érkeztek

Durva, ami az ukrán gabonával történik: meglepő hírek érkeztek

agrarszektor.hu
Habár Ukrajna őszi gabonatermésének nagy része jelenleg jó állapotban van, ha marad a jelenlegi száraz és meleg időjárás, akkor akár 20 százalékkal is csökkenhet idén a hozam a 2022-eshez képest az országban. Főleg azok a növények vannak veszélyben, amelyek későn lettek elvetve. Az ukrán mezőgazdasági miniszter pénteken azt mondta a Reutersnek, hogy a minisztérium 2023-ra körülbelül 18 millió tonnára, 20 százalékkal kevesebbre prognosztizálja az őszi gabonatermést a 2022-es képest.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ukrajna jelentős gabonatermesztő és -exportőr, de termelése jelentősen visszaesett, mióta Oroszország tavaly februárban megszállta az országot. A gabonakibocsátása 2022-ben 53 millió tonnára csökkent a 2021-es rekord 86 millió tonnáról, és a kormány szerint 2023-ban a betakarítás egészen 44,5 millió tonnára csökkenhet. Ukrajnában az őszi gabonatermést egyértelműen az őszi búza uralja, ami egyúttal az ország teljes búzatermelésének a 95 százalékát is adja - írja a Reuters.

A tavaszi időszakban általánosságban elmondható, hogy kedvezőek voltak az időjárási viszonyok az őszi gabonanövények fejlődéséhez. A jelenlegi száraz, meleg idő azonban nem kedvez a növényeknek, különösen amagas léghőmérséklet okoz gondokat. Fennáll a veszélye annak, hogy akár 15-20 százalékkal is kisebb lehet az őszi gabonák hozama idén, mint 2022-ben

- áll az Ukrán Nemzeti Agrártudományi Akadémia jelentésében. Főleg azok a növények vannak veszélyben, amelyek későn lettek elvetve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?