Sokan feketéznek a krumplival - Áfacsökkentés kellene

agrarszektor.hu
Az áfacsökkentésben látja a megoldást az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács, jelentős ugyanis a feketekereskedelem a burgonya piacán. A növény termőterülete évről évre csökken Magyarországon, a költségek emelkedése, az időjárási kockázatok és az alacsony árak miatt egyre többen hagytak fel a termeléssel. Komoly munkaerőhiány van az ágazatban, amelyet a termelés modernizálásával lehetne orvosolni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyre nagyobb mértékű a feketekereskedelem aránya a burgonya piacán, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács szerint pedig a problémára egyedül az 5 százalékos áfakulcs bevezetése jelenthet megoldást. Az áfacsökkentés ugyanis javítaná az értékesítési lehetőségeket, illetve versenyelőnyt adna a magyar árunak a külföldi, sokszor bizonytalan eredetű terménnyel szemben - írja a Magyar Idők.

Az intézkedést az étkezési burgonya mellett a szaporítóanyagra, vagyis a vetőburgonyára is kiterjesztenék. Mivel a két termék gyakran összetéveszthető, ezzel megelőzhető lenne a trükközés a piacon. 

Az ágazatban nagyon jelentős az élőmunkaerő-igény, jó szakmunkást egyre nehezebb találni, idénymunkásból is kevés van, így a termelés is modernizálásra szorul. A legtöbb munkaerőre az őszi betakarítás során van szükség, ezt - a többi termelési folyamathoz hasonlóan - gépekkel ma már ki lehetne váltani, ezt azonban a termelők sokszor képtelenek egymaguk finanszírozni.

Az elmúlt években egyre csökkent a termelési kedv, tavaly alig érte el a 10 ezer hektárt az országos vetésterület nagysága. A terményt ráadásul az időjárás is nagyban befolyásolja, a múlt évben az aszály miatt jelentősen csökkentek a termésátlagok.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?