Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Ma már a nagyvárosok lakóinak sem kell lemondaniuk arról, hogy a közelükben termelt friss, egészséges élelmiszerhez jussanak. Az egykori berlini fal árnyékában, graffitikkel telefirkált falak, használaton kívüli metrómegállók és elöregedő lakótelepek szomszédságában lévő Prinzessinnengarten igazi oázisnak számít Berlinben, ahol a színes virágágyások mellett különféle zöldségfélék teremnek a könnyen mozgatható, újrahasznosított anyagokból készült konténerekben, gyomirtó-, rovarölő- és gombaölő szerek felhasználása nélkül.
A montreali Lufa Farms egy komplex rendszert hozott létre annak érdekében, hogy a friss, felelős gazdálkodással, helyben termelt élelmiszerek a lehető legrövidebb idő alatt a fogyasztók asztalára kerüljenek. A cég 1,75 hektáron két kiterjedt tetőtéri üvegházában paradicsomot, paprikát, padlizsánt, uborkát és fűszernövényeket termesztenek. Személyre szabott heti kosaraikba a szezonális zöldségfélék mellett házi készítésű tésztákat, frissen sült pékárukat is csomagolnak, a pakk elkészültéről pedig email értesítést küldenek a megrendelőnek.
Minden szinten élelmiszer
Az egyre felkapottabb városi gazdaságok lehetnek egészen egyszerűek, mint a hagyományos kis, szabadtéri közösségi kertek, de akár egészen komplexek, mint a beltéri vertikális gazdaságok, ahol a farmerek háromdimenziós térben gondolkodnak.
A könnyű és egyszerű telepíthetőség is hozzájárulhat ahhoz, hogy ezek a kertek világszerte gombamód szaporodnak. Létrehozásukhoz némi területre és villamosenergia-hozzáférésre van szükség, a berendezések pedig egyszerűen megvásárolhatók bármely áruházban, sőt sok esetben újrahasznosított "hulladékokat" használnak a felépítésükhöz.
Fenntartható városi farm
A környezetbarát szemlélet a vertikális gazdaságok egyik fontos erőssége. Sok helyen a biológiai egyensúlyon alapuló aquapóniás rendszerrel termelnek, ahol halak és konyhanövények egymást fenntartva élnek együtt egy rendszerben. Két nagy előnye is van ezeknek a rendszereknek: egyrészt a gazdálkodás során nagyon kevés hulladék keletkezik, másrészt az egyre szűkösebben rendelkezésre álló termőföldek problémájára is megfelelő választ adhat.
A londoni GrowUp Urban Farms deklaráltan elkötelezett amellett, hogy környezetbarát szemlélettel termelt élelmiszerrel táplálja a brit nagyváros lakosságát. Fenntartható módon állítanak elő akvapóniás és vertikális termesztési technológiák kombinációjában élelmiszert:
A városi gazdaságok azzal, hogy egységnyi területen jóval hatékonyabban és eredményesebben termelnek, mint a hagyományos farmok, és többségüknél kiemelten fontosak a környezeti és fenntarthatósági szempontok, hatással lehetnek a jövő mezőgazdaságára. Paul P.G. Gauthier, a Princeton Egyetem vertikális gazdálkodási szakértője a World Economic Forum témában írt cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy ennek a típusú mezőgazdaságnak igen nagy szerep juthat a jövőben a helyi gazdaság erősítésében és a lakosság táplálásában, és nagy előnye, hogy enyhíti az élelmiszertermelés káros környezeti hatásait.
Valószínűleg soha nem termesztjük a szójababot, a búzát vagy a kukoricát zárt térben. Gauthier szerint a vertikális gazdálkodás nem ad teljeskörű megoldást a világ egyre dinamikusabban fokozódó élelmiszerigényének kezelésére, de minden bizonnyal a megoldás része. Az nem kétséges, hogy a jövő mezőgazdasági termelése továbbra sem a szupervárosokba és sokemeletes épületekbe tevődik majd át, ugyanakkor a városi farmok egy egészséges alternatívát jelenthetnek a városok "élelmiszersivatagaiban". Sokak szerint ez épp elég ok arra, hogy folytassák ennek az átalakult gazdálkodási gyakorlatnak az elterjesztését és fejlesztését.
Tóth Krisztina